Hlavní obsah

Absolventské práce Onderky a jeho náměstkyně jsou nevyhovující, tvrdí komise

Právo, Novinky, jas, pko
Aktualizováno

Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) a jeho náměstkyně pro školství Jana Bohuňovská (ODS) získali své vysokoškolské tituly na základě neadekvátních diplomových prací. Práce na popud České televize posuzovala Akreditační komise, která dospěla k názoru, že jejich práce jsou nevyhovující.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Brněnský primátor Roman Onderka

Článek

Primátor studoval bakalářský program na soukromé Vysoké škole Karla Engliše v Brně. Jeho práce má podle Akreditační komise řadu nedostatků a je nevyhovující. "Nejde poznat, co je autorské a co je ocitované. To je nepřípustné, taková práce by ani neměla být k obhajobě připuštěna," uvedla pro ČT předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Zdroje jsou podle komise uvedeny v rozporu s normami a některé z nich z citovaných nejsou podle Dvořákové dohledatelné. Pochybnosti vzbuzují i internetové zdroje bez udání autora. Onderkova práce navíc nesplňuje požadavky na minimální rozsah.

O to větší překvapení je, že Onderka za  práci s názvem Informační systém veřejné správy obdržel nejlepší hodnocení A. "Byl jsem s prací Romana Onderky spokojený. Byla zajímavá a dobře zpracovaná," citovala ČT vedoucího práce Jiřího Gajdošíka.

Podle Akreditační komise neměla být takováto práce obhájena.

Onderka kritiku odmítá

Onderka jakékoli pochybnosti o kvalitách práce odmítl. „Svou bakalářskou práci jsem zcela v souladu se všemi požadavky školy odevzdal v požadovaném termínu, řádně obhájil, a získal tak bakalářský titul. Společně se všemi zkouškami a zápočty jsem tak splnil všechny náležitosti, které byly ze strany školy po studentech bakalářského studia vyžadovány k úspěšnému dokončení studia,“ řekl Právu brněnský primátor.

ČT rovněž připomněla, že primátor Onderka v roce 2009 studoval vedle bakalářského programu i studium MBA na Vysokém učení technickém (VUT).

Komise: Bohuňovská neměla být připuštěna k obhajobě

Onderkova náměstkyně Bohuňovská vystudovala Rašínovu vysokou školu v Brně. Té Akreditační komise před časem odebrala licenci.

Za materiál Efektivita veřejných výdajů státu získala inženýrský titul. Podle hodnocení akreditační komise však "větší část textu tvoří doslova přepisované zákony nebo pasáže z odkázané literatury bez uvození".

Alena Kopfová z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity, která byla oponentkou práce, tvrdí, že materiál neměl požadovanou úroveň a v posudku navrhla F, tedy nevyhovující.

"Považuji to za naprosto nepřijatelnou práci. Velkou část tvoří pouze několikastránkové doslovné přepisy zákonů, které nejsou autorem ani v náznacích interpretovány," konstatovala šéfka Akreditační komise Dvořáková. Práce neměla být dle Akreditační komise vůbec připuštěna k obhajobě, natož obhájena.

ČT dala Akreditační komisi k posouzení i práce dalších brněnských politiků. Práce náměstka primátora Ladislava Macka (ČSSD) vykazuje několik méně závažných pochybení, diplomky Olivera Pospíšila (ČSSD) a Roberta Kotziana (ODS) byly bez problémů.

Komise nehodnotila obsahovou stránku, ale formální požadavky kladené na vysokoškolské kvalifikační práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám