Hlavní obsah

Katar jako druhý uznal vládu libyjských povstalců, má s ní dohodu o ropě

– Dauhá
Novinky, rei

Národní radu, kterou jako alternativu k vládě Muammara Kaddáfího v libyjském městě Benghází před několika týdny ustanovili povstalci, uznala po Francii druhá země. V pondělí svou podporu oznámil Katar. Stalo se tak den poté, co vláda v Dauhá s povstalci uzavřela dohodu o těžbě ropy.

Foto: Profimedia.cz

Libyjský povstalec u ropného terminálu Rás Lanúf

Článek

Katar dočasnou vládu uznal jako „jediného legitimního představitele libyjského lidu“, citovala prohlášení ministerstva zahraničí agentura Reuters. Katar tím formálně potvrdil svůj odklon od plukovníka Kaddáfího, který ostatně - jako jedna z prvních arabských zemí - demonstroval i podporu spojenců svou účastí na akcích při zajišťování bezletové zóny.

Jednatřicetičlenná libyjská Národní rada mezitím v neděli oznámila, že převzala kontrolu nad těžbou ropy a podepsala dohodu s Katarem o jejím prodeji. Mluvčí rady uvedl, že vývoz suroviny začne za „necelý týden“. „Zkontaktovali jsme ropnou společnost v Kataru, která souhlasila s odběrem veškeré ropy a jejím zobchodováním,“ prohlásil mluvčí.

Prozatímní vláda si od kontraktu slibuje zajištění příjmů v cizí měně. „Máme účet, na který budou peníze ukládány bez nějakého prostředníka,“ doplnil zástupce Národní rady. Zmíněnou katarskou firmou má být Qatar Petroleum, která ale dohodu nepotvrdila.

Katar se na severu Afriky angažuje od prosincových protivládních protestů v Tunisku, které vedly k pádu tamního režimu, a to nejen prostřednictvím vládou financované televize Al-Džazíra, ale i humanitární a další pomocí opozici. Pro akce nad Libyí poskytl šest letadel.

Reklama

Výběr článků

Načítám