Hlavní obsah

Obrovskou radiaci ve Fukušimě naměřili chybně, nová čísla jsou ale stále vysoká

Aktualizováno

Japonská elektrárenská společnost Tepco v neděli odpoledne SEČ dementovala svou původní informaci, že u druhého reaktoru v poškozené jaderné elektrárně Fukušima přesahuje radiace desetimiliónkrát povolené limity. V měření prý byla chyba, pracovník provedl jen jedno a jeho hodnoty neověřil. Později firma uvedla, že radiace je asi stotisíckrát vyšší, než je norma. Stále je to vysoké číslo.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Fukušima. Na snímku čtvrtý reaktor.

Článek

Dělníci, kteří na opravách reaktoru pracují, nebyli evakuování bezdůvodně, protože radiace je stále vysoká. Společnost Tepco, která elektrárnu provozuje, se za chybný údaj omluvila. Je ale vystavena silné kritice za to, jak problémy s elektrárnou řeší.

Její mluvčí chybu v měření vysvětlil tím, že pracovník, který radiaci měřil, viděl vysoké hodnoty a z místa raději rychle odešel, aniž by provedl kontrolní měření. Jediný údaj pak firma vydávala za ověřenou hodnotu. Chybu zjistila poté, co o více informací požádal jaderný bezpečnostní úřad.

Podivné údaje

"Zdálo se nám, že údaje, které zveřejnila společnost Tepco, jsou trochu podivné," uvedl mluvčí úřadu pro jadernou bezpečnost Hidehiko Nišijama. Proto úřad chtěl více informací.

Foto: Profimedia.cz

Technici v řídící místnosti elektrárny Fukušima 1

Údaje z chybného měření dosahovaly hodnot zamoření 1000 milisievertů za hodinu. Taková dávka může vyvolat nevolnost a zvracení.

Už hodnota 100 milisievertů za rok může vyvolat rakovinné bujení. Běžná hodnota je od jednoho do tří milisievertů za rok.

Nařízené kontrolní měření ukázalo podle informací, s nimiž přišel například server Wall Strett Journal, hodnoty stotisíckrát vyšší, než je norma. Číslo uvedl pro Reuters viceprezident Tepca Sakae Mutou. Doplnil, že chyba v měření už se nebude opakovat.

Radioaktivní jód

Ve vodě u reaktoru se v každém případě nachází zvýšené množství radioaktivního jódu a experti spekulují, zda nemá reaktor trhlinu.

Záření pochází z radioaktivního isotopu jódu 134. Naměřeno ale bylo i záření z jódu 131, cesia 134 a cesia 137. Podle společnosti tyto isotopy unikají z jádra reaktoru, jaderné palivo bylo částečně roztaveno. Firma se nyní snaží zjistit, kudy unikají. Profesor tokijské univerzity Naoto Sekimura se domnívá, že únik pochází z jímky, která má zachycovat unikající radioaktivitu. O té se ví, že byla explozí poškozena.

Foto: Profimedia.cz

Zcela zničený třetí blok jaderné elektrárny Fukušima. Energetikům působí největší problémy radiace unikající druhého bloku (v popředí).

Situace v druhém reaktoru je výrazně horší než v ostatních. Hladina radioaktivity je tam tisícinásobně vyšší než ve vodě v budově turbogenerátorů v prvním a třetím reaktoru. I tam je však desetitisíckrát nad normou.

Částice v moři

Energetici řeší i to, jak se radioaktivní částice dostaly do moře. V sobotu 300 metrů od pobřeží naměřili hodnoty 1250krát vyšší, než je obvyklé. [celá zpráva]

Vyšší koncentrace radioaktivity v moři je jedním z argumentů, že by reaktor mohl mít trhlinu, kterou látky unikají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám