Hlavní obsah

Poslanci Humla nevydali, ač je o to žádal

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Sněmovna se v pátek rozhodla nevydat poslance VV Stanislava Humla k trestnímu stíhání. Huml poslance o vydání přitom sám žádal. Policie žádala o jeho vydání kvůli podezření ze spáchání trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml

Článek

Huml ještě před hlasováním poslance výslovně požádal, aby hlasovali pro jeho vydání, neboť nechce čelit žádným pochybnostem.

Když mě nevydáte, tak do smrti budu mít nálepku, že jsem něco spáchal a snažil jsem se to zastřít.

"Když mě nevydáte, tak do smrti budu mít nálepku, že jsem něco spáchal a snažil jsem se to zastřít. Já jsem si stoprocentně jistý, že na konci toho celého procesu bude rozhodnutí soudu, které bude jednoznačné," uvedl před hlasováním Huml.

"Proto mi nedělá žádný problém požádat vás o vydání. Sněmovna mě očistit nemůže," uzavřel své vystoupení.

Pro vydání bylo potřeba 77 hlasů, souhlas s návrhem však vyslovilo pouze 69 poslanců.

Policie se o poslance zajímala kvůli případu z roku 2009, kdy Huml podepsal znalecký posudek k dopravní nehodě. Soudce materiál označil za účelový a manipulativní ve prospěch obžalovaného.

Humlovy Věci veřejné nejvíce horlily za nastolení nové politické kultury s tím, že poslanecká imunita musí být omezena. Například podle místopředsedkyně Sněmovny Kateřiny Klasnové (VV) je imunita přežitkem z dob Rakouska-Uherska a zákonodárce by měla chránit pouze při projevech v parlamentu. Jakmile ale došlo na hlasování o zbavení imunity jednoho z členů klubu, měli problém s tím souhlasit i někteří poslanci VV. K vydání Humla stačilo osm hlasů, což je právě stejný počet poslanců VV přítomných hlasování, kteří se hlasování účastnili a zdrželi se, nebo hlasovali negativně.

Kočí: Poslanci mají svoji odpovědnost

„Každý poslanec má právo hlasovat podle svého vědomí a svědomí. Poslanecký klub VV přijal usnesení, že naši poslanci budou hlasovat pro vydání. To, že se někteří rozhodli jinak, protože jsou přesvědčeni o tom, že se jedná o šikanózní podání trestního oznámení, to je samozřejmě jejich plné právo a já toto musím respektovat,“ uvedla šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí.

„Já osobně jsem hlasovala pro vydání,“ dodala s tím, že „každý má svojí odpovědnost“. Kočí připomněla, že její kolegyně Klasnová připravuje návrh na omezení imunity, což ostatně hlásá i program VV.

Jak hlasovaly Věci veřejné
Lenka AndrýsováZdržela se hlasování
Michal BabákZdržel se hlasování
Vít BártaNepřítomen
Josef DobešPro vydání
Jana DrastichováNepřítomna
Stanislav HumlZdržel se hlasování
Otto ChaloupkaProti vydání
Radek JohnOmluven
David KádnerPro vydání
Kateřina KlasnováPro vydání
Kristýna KočíPro vydání
Dagmar NavrátilováProti vydání
Josef Novotný st.Pro vydání
Viktor PaggioPro vydání
Karolína PeakePro vydání
Miroslav PetráňProti vydání
Jiří RusnokZdržel se hlasování
Petr SkokanProti vydání
Jana SucháProti vydání
Jaroslav ŠkárkaPro vydání
Jiří ŠtětinaNepřítomen
Milan ŠťovíčekPro vydání
Martin VacekOmluven
Radim VysloužilPro vydání

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám