Hlavní obsah

Kaddáfího režim bere těla z márnic a ukazuje je novinářům jako oběti náletů

– Tripolis

Vzbouřenci v Libyi obvinili Kaddáfího režim, že bere těla mrtvých z márnic a předstírá, že jde o oběti náletů koaličních letadel. Současně obvinili Kaddáfího vojáky, že po dobytí Zavíji znásilnili ženy, uvedl list Sun.

Článek

Obvinění rebelů ohledně braní těl z márnice nebylo možné potvrdit, když ale Kaddáfího stoupenci chtěli západním novinářům ukázat zničené domy po bombardování, u kterých měli být do deseti minut, vozili je půldruhé hodiny, než zastavili u rozbořeného obydlí, na kterém ale nebyly patrné stopy po bombardování ze vzduchu. [celá zpráva]

Podle mluvčího libyjské vlády Musí Ibrahíma si nálety po celé zemi vyžádaly už stovku obětí, napsal Christian Science Monitor.

Foto: Reuters

Úřady v Tripolisu ukázaly západním novinářům údajné oběti bombardování.

Podle mluvčího se nyní pokusí aliance útočit na televizi a rozhlas. Uvedl to s odvoláním na zpravodajské zdroje. Vyloučit to nelze, NATO v roce 1999 také cílilo na bělehradskou televizi a nyní už u Libye působí americký stroj EC-130 Solo Command, z jehož paluby lze vysílat i televizní signál.

Podle libyjské tiskové agentury JANA si hodně obětí vyžádal středeční útok na tripolskou čtvrť Tadžura. Zejména třetí útok si vyžádal oběti mezi záchranáři, kteří se snažili vyprostit mrtvé a zraněné.

V televizi byly ukázány záběry příslušníka milice s krví v obličeji a záběry z márnice, kde bylo asi dvacet mužských těl v zelených pytlích. Byli to samí muži a na některých byla patrná zranění střepinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám