Hlavní obsah

Kalousek vyzval Vondru k rezignaci

Právo, Novinky, dan, rsk, jas
Aktualizováno

Ministr obrany Alexandr Vondra ve čtvrtek koaličním poslancům slíbil, že vysvětlí svou roli v kauze Promopro a omluví se. Jeho řeč ve Sněmovně ale některé koaliční zákonodárce rozlítila. Vondra se neomlouval za svou roli v kauze, jak čekali, ale za to, že ji špatně vysvětlil. Podle zástupce TOP 09 se jim Vondra vysmál. Mimořádnou schůzi ke kauze ale strana nepodpořila stejně jako VV.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík po projevu vyzval Vondru k odstoupení.

Ministrova řeč vyvolala značné emoce ve sněmovních kuloárech. Poslanci TOP 09, kteří poslouchali jeho projev u televize před jednacím sálem, nevěřícně kroutili hlavami.

Kdyby Vondra měl v těle kouska cti, podá rezignaci ještě dnes, jinak musíme spoléhat na čest pana premiéra
Miroslav Kalousek

„Byla dohoda, že si Vondra posype hlavu popelem, ale o tom nemůže být řeč,“ uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Podle jiného poslance TOP 09 se jim Vondra vysmál. „Domluvili jsme se, že podpoříme koalici, ale nemáme zapotřebí poslouchat, jak Vondra tady říká, že nic neudělal,“ uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

„Kdyby Vondra měl v těle kouska cti, podá rezignaci ještě dnes, jinak musíme spoléhat na čest pana premiéra,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve Sněmovně s tím, že vystoupení Vondry všem vyrazilo dech.

Překvapeny projevem byly i Věci veřejné, ihned svolaly zasedání poslaneckého klubu. Šéf VV Radek John vyzval ODS, aby věc vyřešila, v jiném případě o tom hodlá jednat opět na úrovni koaličních špiček K9. Premiér Petr Nečas je od čtvrtka na diplomatické misi v zahraničí. John uvedl, že situace není taková, že by Nečas musel přiletět předčasně z Bruselu do Prahy. John nepřímo dal ODS čas maximálně měsíc, jelikož dodal, že nechce, aby se Vondrovou kauzou místo reformních zákonů zabývala další schůze Sněmovny plánovaná na 25. dubna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Klub svolala i TOP 09. Na něm dohodla, že schůzi, kterou ČSSD ke kauze chtěla, nepodpoří. To však neznamená, že Vondrovo vysvětlení schvaluje. "Klub svým hlasováním vyjádří vztah k této koalici a programu, rozhodně to není vztah ke kauze," řekl Gazdík. Podle TOP 09 ale Vondrův "neuvěřitelný projev" snížil důvěru ve vyřešení problému ze strany ODS.

Nečas: Kalousek nikomu demise nenavrhuje

Poslanecký klub ODS po jednání ve Sněmovně nepřišel s žádným zásadním prohlášením a čeká na návrat předsedy strany Petra Nečase z Bruselu. Poslankyně Jana Černochová (ODS) v narážce na ostrá slova poslanců TOP 09 uvedla, že ji „taková silácká gesta“ v době nepřítomnosti šéfa vlády mrzí.

Premiér se k možnosti Vondrova odchodu z vlády zatím nevyjádřil, pouze se ohradil vůči výrokům Kalouska. Ministr financí podle něj není v pozici, aby navrhoval demisi kteréhokoli člena vlády. [celá zpráva]

Omluva přitom byla podmínkou, aby menší koaliční strany odmítly schválit program mimořádné schůze věnované kauze Promopro, kterou svolala ČSSD. Schůze  nakonec neproběhla. Proti jejímu konání se vyjádřilo 69 poslanců ku 39.

Mrzí mě, že vznikl dojem, že se snažím ze své odpovědnosti vyvléci, a je mi líto, že se mi dřív nepodařilo lépe vysvětlit svou roli. A těm z vás, kteří měli logicky potíže při vysvětlování pochopitelných otázek ze strany české veřejnosti, se z tohoto místa omlouvám.

Vondra v kritizovaném projevu řekl, že je potřeba počkat na skončení vyšetřování. Připomněl, že ze strany jeho podřízených nedošlo k odhalení žádných nepravostí, byť některé smlouvy se prošetřovaly. Vondra vyzval, aby kritici ukázali na konkrétní předražení či zbytečné plnění.

Ministr uvedl, že měl celkový přehled o nákladech na předsednictví a k odpovědnosti se hlásí. Detaily prý nechával na odbornících. Za neobratnost při vysvětlování celé aféry se omluvil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), za ním ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

"Mrzí mě, že vznikl dojem, že se snažím ze své odpovědnosti vyvléci, a je mi líto, že se mi dřív nepodařilo lépe vysvětlit svou roli. A těm z vás, kteří měli logicky potíže při vysvětlování pochopitelných otázek ze strany české veřejnosti, se z tohoto místa omlouvám," uzavřel Vondra své vystoupení.

Vondru podržíme, hlásily před projevem menší strany

Poslanci TOP 09 se na jednání svého poslaneckého klubu, které Vondrovu vystoupení předcházelo, dohodli, že mají zájem na trvání koalice. Strana však doufá, že ODS celou záležitost v brzké době sama vyřeší.

„VV trvají na tom, že ministr Vondra musí kauzu Promopro jasně vysvětlit a přijmout politickou zodpovědnost. Pro VV je zcela zásadní zveřejnění korektních a úplných informací o evropském předsednictví. Očekáváme, že ODS jasně sdělí, že exšéf úřadu vlády Novák či Vondra nese zodpovědnost za smlouvy a organizaci předsednictví,“ uvedl před zahájením jednání šéf VV Radek John.

Sociální demokraté ve čtvrtek dopoledne vyzvali dvě menší koaliční strany TOP 09 a VV k podpoře programu schůze.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka doplnil, že podle jejich názoru by měl Vondra, který byl svého času ministrem pro evropské záležitosti, do vyšetření celé kauzy odstoupit. Kauza prý poškozuje vnímání celé politické scény ze strany veřejnosti.

Anketa

Měl by vicepremiér a ministr obrany Alexandr Vondra odstoupit ještě dnes?
Ano
90,6 %
Ne
9,4 %
Celkem hlasovalo 8497 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám