Hlavní obsah

Heydrichův syn chce opravit otcovo sídlo v Panenských Břežanech

Syn někdejšího zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha by rád napomohl opravě zámku ve středočeských Panenských Břežanech. Ten byl od roku 1942 Heydrichovým sídlem a Heider Heydrich tam spolu s matkou a sourozenci pobýval až do konce války. Informoval o tom Český rozhlas.

Foto: Profimedia.cz

Reinhard Heydrich

Článek

Obergruppenführer SS a generál policie Heydrich byl v mezidobí let 1941 a 1942 zastupujícím říšským protektorem Protektorátu Čechy a Morava. Heydrich podlehl následkům atentátu, který na něj 27. května 1942 provedli českoslovenští parašutisté.

Heydrichův syn Heider, kterému je dnes 76 let a s manželkou žije stále v Německu, zámek nedávno navštívil. Se starostou Liborem Holíkem se dohodl, že pomůže obci s rekonstrukcí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zámek v Panenských Břežanech, kde pobýval během 2.světové války Reinhard Heydrich

"Já jsem měl tu možnost jednat s Heiderem Heydrichem proto, aby se zámek uvedl do původního stavu. A on nabídl pomoc sehnat peníze, například přes Evropskou unii," řekl rozhlasu Holík.

"Musíme oddělit syna od otce, protože v té době jemu, synovi, bylo tehdy deset let, když odtud odjížděli, takže on nevěděl, co je to válka," dodal. Podle starosty by v zámku mohlo vzniknout muzeum nebo památník národního odboje.

Pomoc by se obci hodila

Po válce byl zámek zestátněn a upraven. Sídlil v něm Výzkumný ústav kovů. V současnosti je opět v soukromém vlastnictví. Majitel ale nemá na opravu rozsáhlého objektu finance a s rekonstrukcí by podle rozhlasu souhlasil. Obec proto teď začíná jednat s Heydrichem o dalším postupu.

O muzeum nebo památník v bývalém sídle jeho otce by velmi stála, a to mnohem více než v dalším místním zámku, kde za války pobýval tajemník protektora Karl Herman Frank. Tady už léta funguje domov pro seniory. Středočeský kraj chce ale důchodce přestěhovat a v prostorách zámku vybudovat právě památník odboje. To se ovšem obci nelíbí.

Reinhard Heydrich byl jedním z nejvyšších nacistů. Do Protektorátu byl vyslán, aby zlomil domácí odboj. Jeho taktika "cukru a biče" byla relativně úspěšná. Pro své metody bývá přezdíván "katem českého národa". Heydrich byl rovněž jedním z architektů holokaustu.

Reklama

Výběr článků

Načítám