Hlavní obsah

Dvojice techniků z elektrárny Fukušima skončila v nemocnici

– Fukušima • Aktualizováno

Dvojice techniků pracující na záchraně poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 v Japonsku musela být ve čtvrtek převezena do nemocnice. Byli ještě spolu s jedním kolegou ozářeni, uvedla to agentura AP. Záchranáři byli ve čtvrtek povoláni zpět k třetímu bloku elektrárny, z něhož byli kvůli zvýšené radioaktivitě odvoláni předchozí den.

Článek

Technici se snaží opravit čerpadla potřebná k obnově chlazení reaktorů poškozených nedávným zemětřesením a následnou vlnou tsunami. Z místa byli ve středu odvoláni kvůli zvýšené radioaktivitě a černému kouři. Ve čtvrtek se k třetímu reaktoru Fukušimy 1 vrátili.

Třetí reaktor je středem pozornosti, protože používá jako palivo tzv. Mox, tedy směs oxidu plutoničitého a oxidu uraničitého neboli smolince. Radioaktivní spad v případě roztavení palivových tyčí by byl mnohem horší než spad z ostatních pěti reaktorů, k nimž se rovněž v úterý v noci povedlo přivést elektřinu.

Foto: Reuters

Technikům se k Fukušimě 1 v úterý povedlo přivést elektřinu.

Radiace zamořila vodní zdroje a potraviny produkované ve čtyřech prefekturách přiléhajících k elektrárně. V důsledku toho i ve 250 kilometrů vzdáleném hlavním městě Tokiu lidé skupují balenou vodu poté, co guvernér města Šintaró Išihara uvedl, že ve  vodě z vodovodu je dvojnásobné množství radioaktivního jódu nad normou pro malé děti.

Úřady plánovaly ve čtvrtek rozdat téměř čtvrt miliónu lahví s vodou domácnostem s malými dětmi.

Počet potvrzených obětí po zemětřesení mezitím vystoupal na téměř deset tisíc. Dalších více než šestnáct tisíc lidí je pohřešováno. Ve čtvrtek se země na severu Japonska znovu otřásla, zemětřesení mělo sílu šesti stupňů Richterovy škály.

Reklama

Související články

Radiace kolem Fukušimy je 1600krát větší

Míra radiace v některých oblastech 20kilometrového sanitárního okruhu kolem poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 v Japonsku je 1600krát větší, než je běžné....

Výběr článků

Načítám