Hlavní obsah

Izrael pohrozil novou ofenzivou proti Gaze

– Gaza • Aktualizováno

Náměstek izraelského premiéra ve středu pohrozil novým vojenským úderem v pásmu Gazy. Stalo se tak po dalších raketových útocích, které z palestinské enklávy proti Izraeli vedli radikálové z organizace Islámský džihád.

Foto: Ali Jadallah, Reuters

Izraelské odvetné nálety v pásmu Gazy si v úterý vyžádaly osm mrtvých.

Článek

Palestinské rakety zasáhly izraelské území už druhý den v řadě a po nich vždy následovaly odvetné izraelské nálety. Při tom úterním zahynulo osm lidí včetně tří dětí. Ve středu byla údajně zasažena skupina odpalovačů raket.

Islámský džihád, který se přihlásil ke středečním šesti desítkám raketovým a minometným útokům, pohrozil dalšími údery, cílenými hlouběji do izraelského vnitrozemí. "Doba, kdy jsme se zaměřovali na města Sderot a Aškelon, je pryč. Od této chvíle padají veškerá omezení, a to až do té doby, dokud nepřítel nezačne dodržovat Chartu OSN a nepřestane zabíjet civilisty," uvádí se v prohlášení radikálů.

Hamás dává Islámskému džihádu volnou ruku

Jedna z raket ve středu zasáhla jihoizraelské město Beerševa, vzdálené 40 kilometrů od pásma. Poničila synagogu a jedna ze střepin dopadla do bytu ve třetím patře obytného domu a zranila jednu ženu. Minometná palba pak zasáhla neobydlené části západního Izraele. Ve středu Islámský džihád ostřeloval oblast jižně od přístavu Ašdod.

Náměstek izraelského premiéra Silva Šalom pohrozil, že v případě pokračování útoků, bude následovat nová vojenská operace proti pásmu Gazy. "Říkám to, i když vím, že by to zvýšilo napětí v celé této oblasti," uvedl v rozhlase. Náměstek doplnil, že by cílem bylo svrhnout hnutí Hamás, které v pásmu vládne od roku 2007.

Šalom se domnívá, že Hamás, který sám nyní dodržuje příměří, nechal volnou ruku Íránem podporovanému Islámskému džihádu, aby se překazil pokusy o smír ze strany konkurenčního Fatahu.

Izrael naposledy proti pásmu Gazy vojensky zasáhl na přelomu let 2008 a 2009. Operace Lité olovo si vyžádala až 1400 palestinských životů. Zahynulo také devět izraelských vojáků a tři izraelští civilisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám