Hlavní obsah

Kryštof se už nikdy nedoví, proč spadl z mostu, internet mu chce pomoci k vozíku

Novinky, Andrea Zunová

Ještě před rokem byl Kryštof Petele aktivní mladý muž, který sportoval a ve své kapele hrál na kytaru. Nyní je v léčebně v Kladrubech a touží po kvalitním vozíku. Má totiž přerušenou míchu a nemůže chodit. Česká portálová jednička Seznam se spolu s Novinkami rozhodly Kryštofovi pomoci, a to v rámci charitativní internetové sbírky - projektu Český internet pomáhá, kterou organizují Konto Bariéry a Člověk v tísni.

Článek

Co se Kryštofovi stalo? Letos čtyřiadvacetiletý Kryštof vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou a poté se stal studentem strojní fakulty ČVUT. Sportoval, hrál rád golf a byl zapálený muzikant. Prostě normální aktivní mladý muž. Loni v říjnu se však jeho život obrátil naruby. Z 20. října 2010 si pamatuje jen, že se vracel pěšky z koncertu a pak se probudil až v nemocnici.

První co slyšel, bylo: „Našli jsme vás pod mostem, máte zlomený obratel a přerušenou míchu. S rukama budete možná hýbat, s nohama ne…“.

Co zranění předcházelo si Kryštof nepamatuje a už se to asi ani nedozví. Sám k tomu Novinkám řekl: "Úraz se mi stal tak, že jsem se vracel z koncertu a našli mě pod mostem. Někdo mě mohl strčit, bohužel si po pádu nic nepamatuji". Nejhorší pro něj podle jeho slov bylo, že se nemohl hýbat a ani mluvit. "Po čtyřech měsících byla úleva zase slyšet svůj hlas. Bohužel ta pohyblivost se nelepší, jak bych chtěl," řekl.

Půl roku po úrazu se Kryštof na spinální jednotce Krajské nemocnice v Liberci naplno věnoval rehabilitaci. Stále bojuje o, byť jen minimální, zlepšení hybnosti. "Největší oporou jsou samozřejmě rodiče. Bez nich bych to nezvládl. Dále přítelkyně a kamarádi. Mám kolem sebe hodně lidí a to mi moc pomáhá," sdělil Kryštof Novinkám

Po absolvování rehabilitačního pobytu v Kladrubech, kde je nyní, chce začít žít běžný život. Chce se vrátit ke své práci, kdy na počítači dělal strojařinu, modeloval ve 3D nástroje a zařízení. Chce také dostudovat vysokou školu a chce si zařídit bezbariérové bydlení. Ale to nejdůležitější, co bude potřebovat, je kvalitní vozík. "Z Kladrub pojedu tak za půl roku, ale to je jen odhad. A vozík byl jasná volba, nechci zůstat v posteli," uvádí Kryštof s nadsázkou. "Časem budu potřebovat věcí víc, ale teď se se svým stavem zatím seznamuji a vážně nevím, co bude potřeba," dodal.

Zatím má tedy vozík půjčený z nemocnice. A investice do vozíku opravdu není malá. Dobrý, lehký a snadno přepravitelný vozík stojí více než 80 000 Kč.

Český internet pomáhá

„Projekt ‚Český internet pomáhá‘ je hned v několika ohledech jedinečný. Dává příležitost zapomenout na každodenní konkurenční boj a naopak vybízí ke spolupráci s cílem pomoci tam, kde je to skutečně potřeba. Příkladem velkým internetovým serverům, které projekt současně podporují, jdou hned sami organizátoři - Konto BARIÉRY a Člověk v tísni. Obdobné spojení dvou neziskových organizací, se zatím nikdy neuskutečnilo“, vysvětluje Božena Jirků, ředitelka Konta BARIÉRY.

„Všichni partneři i organizátoři projekt podporují bez nároku na úhradu jakýchkoli nákladů. Je skvělé, že se podařilo pro tento projekt získat tak širokou podporu,“ potvrzuje za organizátory Tomáš Vyhnálek ze společnosti Člověk v tísni.

Podrobnosti na www.internetpomaha.cz.

Pro ty, kteří by chtěli Kryštofovi přispět na koupi vozíku jakoukoli částkou, je tu sbírkový účet Konta BARIÉRY 17 111 444/5500 se speciálním variabilním symbolem pro Kryštofa 11 11 11. Pomoci lze také odesláním libovolné finanční částky na on-line platební bránu kartou (najdete zde).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám