Hlavní obsah

Američané propadají panice, obávají se radiace z Japonska

Právo, Hedvika Miller (Severní Karolína)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radioaktivní mrak, který se oficiálně dostal z Japonska ke kalifornskému pobřeží v pátek, vyvolal mezi Američany doslova paniku. Marné je přesvědčování jaderných expertů, že nehrozí žádné nebezpečí. Lidé jim nevěří. Bojí se a problémy s japonskými reaktory jim nahánějí doslova hrůzu.

Článek

„Už před týdnem, když jsem se dozvěděla, že radioaktivní mrak zasáhne Kalifornii, jsem koupila letenky pro sebe a dceru. Odletěla jsem k rodičům do Charlotte v Severní Karolíně. Teď hledáme byt. Nechci se v dohledné době do Kalifornie vrátit,“ říká Linda Parkerová (40).

K přestěhování ji vybídli sami rodiče. Rozhodování bylo rychlé. Manžel přijede za ní, zatím je v Los Angeles kvůli práci. Lidé se ale nebojí jen radiace ve vzduchu. Vystrašila je také informace, že se radiace objevila v potravinách.

„Myslím, že si teď rozmyslím jít do japonské restaurace. Nebude mi tam chutnat. Co když dovezli suroviny z Japonska?“ říká labužník a kuchař John Gerhard z Malibu.

I v lékárnách má panika dozvuky: je sháňka po jodidových tabletách minimalizujících vliv ozáření na zdraví.

Sílí i tlak na federální komisi pro dohled na jadernou energetiku. Fukušimská krize tak může silně zasáhnout i vývoj americké jaderné energetiky. „Měli bychom prověřit zařízení a na čas je odstavit jako v Německu,“ soudí inženýr chemie z Charlotte, kde je atomová elektrárna Duke Power. Zda ale Washington k něčemu takovému skutečně sáhne, zůstává otázkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám