Hlavní obsah

Inspekce vojenské policie: v ČT pochybili velitelé akce

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspekce vojenské policie prošetřila zásah své jednotky v České televizi a konstatovala, že pochybili velitelé, kteří akci připravovali. O výsledcích inspekce v úterý informoval poslance branného a bezpečnostního výboru zastupující náčelník vojenské policie Jiří Neubauer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

František Bublan (vlevo) s ministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS) na jednání výboru

Článek

Podle něj byl zákrok zákonný, protože vycházel z povolení soudu, ale nepřiměřený. Policisté se podle Neubaeura na akci špatně připravili, nedostatečně vyhodnotili bezpečnostní situaci u vchodu do budovy zpravodajství ČT a neadekvátní bylo podle Neubaera i nasazení sil a prostředků.

Kvůli akci, při které vojenská policie chtěla v budově ČT získat utajovaný dokument týkající se odvolání šéfa vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka a který se objevil v reportáži ČT, byli již postaveni mimo službu důstojníci vojenské policie Drahoslav Blažek a Jaroslav Kolář. Funkce byl zbaven i náčelník vojenské policie Vladimír Ložek. [celá zpráva]

Vondra nechá zásah prošetřit inspekcí

Ministr obrany Alexandr Vondra po jednání výboru uvedl, že o jejich dalším osudu rozhodne, až celou věc prošetří i inspekce ministra obrany. Poslanci branně-bezpečnostního výboru se nakonec jednomyslně usnesli, že zásah vojenské policie byl nepřiměřený.

Poslanci ČSSD chtěli výbor přerušit a vyslechnout i Ložka, ale neuspěli. Podle poslance Petra Hulinského (ČSSD) není totiž jasné, zda ministr obrany mluví pravdu, že o zásahu předem nevěděl a zda by neměl sám nést díl odpovědnosti.

„To bych byl blázen, kdybych toto připravoval,“ reagoval na to Vondra. O tom, že soudce vydal příkaz k prohlídce a že vojenská policie půjde do ČT pro utajovanou listinu, věděl, ale netušil, jak se policie úkolu zhostí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám