Hlavní obsah

Francie nechce, aby NATO vedlo operaci proti Libyi, čelí tlaku USA

Brusel
Aktualizováno

Severoatlantická aliance se zapojí do akce v Libyi. Nebude se však podílet na kontrole bezletových zón, ale jen monitorovat dodržování embarga na dodávky zbraní. V úterý se o tom dohodla Rada NATO. Operace začne do 24 hodin, řekl ČTK český velvyslanec při NATO Martin Povejšil. Proti tomu, aby NATO vedlo celou operaci, je podle BBC nejen Turecko, ale také Francie, která útočila jako první. USA naopak chtějí, aby NATO operaci vedlo.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Severoatlantické aliance v Bruselu

Článek

Severoatlantická aliance by podle amerického prezidenta Baracka Obamy měla mít klíčovou roli při ochraně bezletové zóny nad Libyí. Podle prohlášení Bílého domu to vyplynulo z telefonické konzultace šéfa Bílého domu s britským premiérem Davidem Cameronem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. "Prohlašujeme, že NATO bude mít klíčovou úlohu," řekl novinářům Obamův poradce Ben Rhodes.

Obama ale poté prohlásil méně jasně, že velení předají USA mezinárodní koalici.

Přesun velících kompetencí směrem k NATO v úterý v Moskvě potvrdil i americký ministr obrany Robert Gates. "Nechci předbíhat diplomacii, ale soudím, že k tomuto přesunu dojde pravděpodobně během několika dní," řekl Gates novinářům. "Velení a kontrola je složitý byznys, nic podobného jsme ještě nedělali. Děje se to za běhu," dodal ministr.

Francie nechce velení NATO 

Podle zpravodaje BBC v Bruselu Británie chce, aby operaci převzalo NATO, ale akceptuje, že v názorech na to jsou rozdíly. Mnoho zemí je skeptických, včetně Turecka, které chce jasnější definici jakékoli mise NATO.

Je mezi nimi překvapivě i Francie: "Francie vzdoruje tomu, aby NATO převzalo velení s tím, že by si to arabské země nepřály. Možná proto míříme k evropskému velení, které by umožnilo strukturám NATO podílet se," napsala BBC.

Poté se ale premiér David Cameron shodl s americkým prezidentem Obamou, že by NATO mělo mít operaci klíčovou roli.

Francie  v úterý navrhla zemím podílejícím se na útocích na Libyi, aby vytvořily politickou platformu pro řízení vojenské operace na úrovni ministrů zahraničí. Řekl to francouzským poslancům ministr zahraničí Alain Juppé. Šéfové diplomacií zúčastněných států se podle něj brzy sejdou, aby o tom jednali.

"Za tohoto politického řízení a za odpovědnosti francouzského ministra obrany budeme samozřejmě využívat plánovací a intervenční kapacity NATO. Věci z tohoto pohledu jsou zcela jasné," řekl šéf francouzské diplomacie, ale současně dodal, že nejde o alianční operaci.

"Pro nás je tato operace především operací, kterou chce OSN a která je prováděna koalicí členských zemí OSN, z nichž některé nejsou členy Severoatlantické aliance. Nejedná se tudíž o operaci NATO, přestože se musí opírat o vojenské, plánovací a intervenční prostředky aliance," řekl Juppé.

Kličkování Francie 

Předtím přitom Francie  naznačila, že by NATO mohlo vedoucí úlohu převzít. Mluvčí ministra zahraničí Christine Fagesová uvedla, že aliance by se jí zhostila v případě, že by Spojené státy svoji účast ukončily.

Na zasedání ministrů zahraničí zemí NATO Alain Juppé přitom řekl, že NATO je připraveno se zapojit během "několika dní".

 Omezené zapojení NATO

O zapojení NATO se jedná už od neděle. Původně se uvažovalo o tom, že by dohlíželo na bezletové zóny, poté ale jen na dodržování zbraňového embarga. Tím padla možnost, že by pakt převzal velení operace Odyssey Dawn, jak by si přály Spojené státy. [celá zpráva]

Zapojení aliance do kontroly bezletových zón v pondělí na zasedání ministrů zahraničí zemí EU v Bruselu podpořil i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

V pondělí večer ale zapojení do prosazení bezletových zón odmítlo Turecko. Itálie na to uvedla, že když NATO nepřevezme velení, mohla by spojencům přestat poskytovat své základny, které dala k dispozici. [celá zpráva]

USA, které v sobotu převzaly velení před masivním úderem střel s plochou dráhou letu, od neděle dávají najevo, že by rády velení předaly. Když padla možnost, že by akci vedlo NATO, objevila se úvaha, že by jí velely Francie a Británie.

Možná česká účast

Ačkoliv se zástupci v NATO dohodli, že zapojí hlavně lodě, které budou kontrolovat případné pašování zbraní a materiálu do Libye, do akcí by se mohla vložit i Česká republika, a to v rámci aliančního projektu pozorovacích letounů AWACS.

"V projektu AWACS máme momentálně čtyři české vojáky. Jednoho pilota, jednoho navigátora, dva palubní operátoři se v současné chvíli školí. Současně se připravuje vyslání jednoho českého zástupce do řídící alianční agentury," řekl Novinkám mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Rumunsko už ohlásilo, že se k akci připojí. Do třiceti dnů bude připravena fregata s 205 námořníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám