Hlavní obsah

Itálie hrozí, že spojencům zavře základny pro útoky na Libyi

Brusel

Itálie hrozí, že spojenci útočící v Libyi nebudou moci dále využívat základny, které poskytla, jestliže se do akcí nezapojí NATO. Severoatlantická rada má o možné účasti jednat znovu v úterý.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Britský Eurofighter EF-2000 Typhoon na jihoitalské základně NATO Gioia del Colle

Článek

Možné zapojení do operací a převzetí velení na pondělním jednání rady zkrachovalo poté, co se proti tomu postavilo Turecko. Spojené státy už o víkendu uvedly, že chtějí velení nad akcí předat a toto stanovisko v pondělí při návštěvě Chile zopakoval prezident Barack Obama.

Po zamítavém postoji Turků v pondělí v Bruselu vystoupil italský ministr zahraničních věcí Franco Frattini a pohrozil, že když NATO nad operací Odyssey Dawn nepřevezme velení, Itálie „začne uvažovat“ o změně spolupráce. „Jestliže bude množství velících center, musíme prozkoumat způsob, jak Itálie převezme zpět kontrolu nad svými základnami,“ řekl Frattini.

Řím dal koalici k dispozici sedm svých základen a v neděli se do akcí nad Libyí zapojilo i šest italských letounů Tornado.

Na zapojení NATO do akcí v Libyi apeloval v pondělí i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Teď je to tak, že tady operují různé síly a mají různá velení...To je ovšem pro jakékoliv vojenské tažení poněkud nedobrý způsob,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám