Hlavní obsah

Jemenští generálové se přidali k rebelům, prezidenta už nikdo nepodporuje

Novinky, ČTK, BBC, aš, FoxNews
Saná
Aktualizováno

Politická krize v Jemenu, kde prezident Alí Abdalláh Sálih čelí tlaku opozičních demonstrantů, se v posledních dvou dnech prohloubila. V neděli prezident odvolal vládu, v pondělní se k opozici přidal klíčový generál Alí Muhsín Ahmár, který poslal do metropole tanky. Opozici podporuje už 22 vysokých představitelů.

Článek

„Oznamujeme podporu a zajištění ochrany mládeži, která protestuje na Univerzitním náměstí v Saná,“ řekl generál, který velí 1. obrněné divizi. Tanky, které vyslal do metropole, už jsou v ulicích města. Obklopily i prezidentský palác a ministerstvo obrany.

Pak se k němu přidali další dva generálové. Podporu "poklidné revoluci" vyjádřilo 22 vysokých představitelů režimu. Jsou mezi nimi jeden guvernér, velvyslanci v Sýrii, ČR a Japonsku i diplomaté z velvyslanectví ve Washingtonu a v Moskvě.

Funkci se chystají složit velvyslanci v Pákistánu, Kataru, Ománu a Španělsku a zřejmě také v Číně, Saúdské Arábii, Kuvajtu a Alžírsku.

Prezident Salíh zůstal osamocen jako pověstný kůl plotě, ale odstoupit nemíní, ačkoli jeho vlastní kmen požaduje jeho rezignaci. Kmen se připojil k náboženským vůdcům a vyjádřil podporu studentům.

Prezident v neděli odvolal vládu. Pověřil ji vyřizováním běžných záležitostí do vytvoření nového kabinetu.

Situaci vyhrotili ostřelovači

Situace v Jemenu se vyhrotila v pátek, kdy do demonstrantů začali údajně pálit ostřelovači ze střech. [celá zpráva]

Mělo jít o příslušníky provládní milice. Úřady to popřely.

V noci na neděli kvůli střelbě odstoupil jemenský ministr pro lidská práva Húda Bán. AFP uvedla, že se rozhodl opustit kabinet i vládní stranu Všeobecný lidový kongres na protest proti "krutému masakru" demonstrantů, kteří žádali demisi hlavy státu.

Demisi podal i ministrův náměstek a stejný krok učinila již v pátek jemenská ministryně pro cestovní ruch. Jemenské ministerstvo zahraničí v neděli oznámilo, že ze stejného důvodu rezignoval také jemenský velvyslanec při Organizaci spojených národů Abdalláh Saídí.

Protesty v Jemenu si od ledna vyžádaly na 80 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám