Hlavní obsah

Z elektrárny Fukušima stoupal dým, zaměstnanci evakuováni

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Část zaměstnanců japonské jaderné elektrárny Fukušima 1, která byla vážně poškozena při zemětřesení z 11. března, musela být v pondělí dočasně evakuována. Z třetího reaktoru začal stoupat tmavý dým, uvedly BBC a agentura Kjódó s odkazem na informace elektrárenské společnosti Tepco. Dým ale postupně slábl, až se rozptýlil. Dým se naopak objevil nad druhým reaktorem.

Foto: NHK, Reuters

Vrtulník shazuje vodu na fukušimskou jadernou elektrárnu.

Článek

Právě třetí reaktor způsobuje největší problémy, protože se v něm jako palivo používá i plutonium. Část paliva se zřejmě roztavila.

Nyní je do reaktoru opět dodávána voda, aby se ochladil, uvedla Kjódó bez upřesnění, jak se ji tam daří dopravovat.

Z tohoto reaktoru už dříve unikla radioaktivita. O víkendu hrozilo, že se z něj bude muset upustit radioaktivní pára a plyny, protože stoupal tlak. V noci na pondělí ale vedení elektrárenské společnosti Tepco uvedlo, že teplotu se v reaktoru podařilo po víkendovém chlazení vodou z vodních děl snížit a že radioaktivita poklesla.

Foto: ti, Právo

Na elektřinu byly napojeny chladicí systémy reaktorů 1, 2, 5, a 6. Během pondělí, nejpozději v úterý, by měl být připojen i čtvrtý a nakonec třetí reaktor. [celá zpráva]

Ještě v neděli se třetí reaktor chladil vodou z vodních děl. Od soboty se na něj stříkala voda 14 hodin. Stříkala se do výše 22 metrů, aby padala přímo do budovy k reaktoru. Po účinném ochlazování v neděli klesla úroveň radioaktivity v třetím reaktoru, který jako jediný využívá i plutonium.

Reklama

Výběr článků

Načítám