Hlavní obsah

Spojenecká letadla zasáhla Kaddáfího rezidenci

Aktualizováno

Libyjské úřady v pondělí po půlnoci oznámily, že spojenci byla zasažena jedna z budov v rezidenčním komplexu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v Tripolisu. Administrativní budovu zcela zničila raketová střela. Potvrdil to mluvčí Kaddáfího režimu Músá Ibrahím. V budově bylo podle koalice velení libyjských sil. Západní letouny pokračují v náletech i v pondělí ráno.

Foto: Zohra Bensemra , Reuters

Pohled na zničenou budovu v rezidenčním komplexu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v Tripolisu.

Článek

I v pondělí ráno pokračují západní spojenci v náletech na další cíle v Libyi. Oznámila to bez dalších podrobností agentura Reuters s tím, že předtím se jim podařilo zastavit postup sil režimu Muammara Kaddáfího na město Benghází. V noci byly vypáleny opět střely s plochou dráhou letu.

Nálety si vzaly za cíl znovu i protileteckou obranu, která západním strojům brání ve střežení vzdušného prostoru.

Koalice: v budově bylo velení libyjských sil

Nejmenovaný vojenský zástupce koalice uvedl, že administrativní budova byla zničena, protože v ní bylo centrum "velení a kontroly" libyjských sil. "V rámci rezoluce 1973 se budeme dále zaměřovat na cíle, jež znamenají přímou hrozbu pro libyjský lid a které jsou překážkou pro vytvoření bezletové zóny" nad Libyí, uvedl činitel.

Čtyřpatrová budova zasažená zřejmě střelou s plochou dráhou letu Tomahawk leží asi padesát metrů od stanu, v němž Kaddáfí obvykle přijímal své významné hosty, řekl Músá Ibrahím na schůzce se zahraničními novináři, kteří byli autobusem přepraveni na místo. Podle agentury Reuters ale odmítl sdělit, jestli je v komplexu stále i Kaddáfí.

Bylo to "barbarské bombardování, které mohlo zasáhnout stovky civilistů shromážděných v rezidenci Muammara Kaddáfího, asi 400 metrů od zasažené budovy," prohlásil mluvčí.

Foto: Zohra Bensemra , Reuters

Stoupenec Kaddáfího ukazuje šrapnely u zničené budovy v rezidenčním komplexu libyjského vůdce v Tripolisu.

Do areálu rezidence se vypravily desítky lidí poté, co se objevily zvěsti, že bylo sestřeleno letadlo a dopadlo na rezidenci. Šlo o Kaddáfího stoupence, mezi nimiž bylo mnoho mladých lidí. Pentagon ale oznámil, že koalice žádné letadlo neztratila. Mohlo jít o Tomahawk, který budovu zasáhl.

Libye vyzvala k příměří

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí nařídil v neděli všem svým jednotkám okamžitě ukončit palbu. Uvedla to televize SkyNews, která vysílala vystoupení libyjské vlády. Libye večer vyzvala i k příměří s platností od 20 hodin.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Kozí hlava visí na hlavni zničeného tanku Kaddáfího jednotek.

Kancelář britského premiéra Davida Camerona uvedla, že koalice pokračuje v akci, protože Kaddáfího nesoudí podle jeho slov, ale činů. "Kaddáfí porušuje své závazky, takže my pokračujeme v prosazení rezoluce (Rady bezpečnosti OSN)."

Náčelník štábu Pentagonu přitom po první zprávě o útoku na rezidenci sdělil, že koaliční síly necílí na plukovníka ani jeho rezidenci. "Nejdeme po Kaddáfím, není na našem seznamu cílů." [celá zpráva]

Později však byl útok zdůvodněn slovy, že klíčové je odříznout armádu od velení, aby ji Kaddáfí nemohl využívat.

Osm tisíc mrtvých

Od začátku nepokojů v Libyi si boje již vyžádaly osm tisíc mrtvých na straně rebelů. Podle agentury Reuters to televizi Al-Džazíra řekl mluvčí rebelů. Zprávu ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Nedělní příměří je už druhé, které Libye  jednostranně vyhlásila po přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN o zavedení bezletové zóny. První ale bylo v sobotu ráno porušeno, což vedlo ke spuštění operace Odyssey Dawn.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Rebelové oslavují na zničeném tanku Kaddáfího jednotek.

Vyhlášení druhého příměří bylo zdůvodněno civilními obětmi a škodami, které nálety způsobily nejen na vojenských, ale i na civilních budovách, řekl mluvčí libyjské vlády. Všichni obyvatelé byli podle něj vyzváni k mírovému pochodu z Tripolisu do Benghází.

V neděli odpoledne druhým dnem pokračovaly nálety koalice na Libyi. Večer byla zaznamenána protiletadlová palba u Tripolisu. USA přitom oznámily, že většina protivzdušné obrany byla zlikvidována.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Voják z libyjské armády loajální vůdci Libye Muammaru Kaddáfímu stojí na Zeleném náměstí v Tripolisu

Během dne vzlétly nad Libyi francouzské stroje Mirage 2000 a Rafale, britské Typhoony i dánské F-16. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky leteckých náletů na Kaddáfího pozemní jednotkyVideo: Reuters

Francouzi, kteří měli v libyjském vzdušném prostoru 15 letadel, dlouho uváděli, že nemuseli pálit, protože nenarazili na odpor.

SkyNews uvedla s odvoláním na nejmenovaného experta, že budou pokračovat i silné americké nálety na Libyi, i když náčelník spojených štábů admirál Mike Mullen avizoval jen to, že v pondělí budou prováděny útoky na zásobovací linie Kaddáfího sil. Do akce se ale kromě neviditelných bombardérů B-2 zapojily i útočné stroje F-15E, kolmostartující Harriery americké námořní pěchoty a EF-18 Growler pro elektronický boj.

Expert televizi řekl: „Operace pokračuje, jednoznačně čekám další útoky.“

Další osud operace však není jistý nejen kvůli výzvě Libye k okamžitému vyhlášení příměří. Liga arabských států, která operaci původně podpořila, se postavila proti. [celá zpráva]

Spojené státy by nejradši velení, kterého se ujaly v sobotu pozdě odpoledne, předaly Evropanům. [celá zpráva]

ODYSSEY DAWN
Francie
Nasadila na pozorovací mise u Benghází osm stíhacích letounů Rafale a čtyři Mirage. Jeden útočil na libyjský tank, čímž zahájil údery.
V Libyi „několikrát“ zaútočilo celkem dvacet francouzských bojových letadel a vrátilo se na základnu. Francouzi odmítli tvrzení libyjské televize, že o jeden stroj přišli.
Do akce v Libyi se zapojilo též šest letadel pro doplnění paliva C-135 a jeden sledovací letoun výstražného systému AWACS.
Do oblasti z Toulonu dorazí i letadlová loď Charles de Gaulle.
Francie také přemýšlí o nasazení bitevních lodí Jean-Bart a Forbin, křižníku Dupleix, fregaty Aconit a tankeru La Meuse.
Spojené státy
Odpálily z torpédoborců USS Stout a USS Barry v sobotu stovku střel s plochou dráhou letu Tomahawk.
V oblasti mají též dvě obojživelné útočné lodě USS Kearsarge a USS Ponce, velitelskou a kontrolní loď USS Mount Whitney a tři ponorky USS Providence, USS Scranton a USS Florida.
Svědkové uvedli, že na leteckou základnu Aviano v severní Itálii, kde je umístěna americká 31. letecká peruť, dorazilo pět bojových letadel F-18, dva strategické transportní letouny C-17 a jeden C-130.
Velká Británie
Ponorka Trafalgar Class pálila v sobotu střely s plochou dráhou letu Tomahawk, v neděli zase letouny Tornado GR4 řízené střely Stormshadow. Letadla vzlétla z téměř 5000 kilometrů vzdálené základny Marham v britském hrabství Norfolk. Královské letectvo tak vyslalo svá letadla k nejvzdálenější útočné misi od války o Falklandské ostrovy.
Průběh operace zajišťovala letadla na doplnění paliva VC10 a Tristar a pozorovací letouny E3D Sentry a Sentinel.
U pobřeží Libye je raketová fregata HMS Westminster, k podpoře operací se v oblasti nachází i HMS Cumberland. Podporu jsou připraveny poskytnout i stíhací letouny Typhoon.
Britové mohou využívat svoji leteckou základnu Akrotiri na jihu Kypru.
Kanada
Vyslala do Itálie šest bojových letadel F-18. Oddyssey Dawn má podpořit 140 armádních příslušníků.
K možnému nasazení je ve Středomoří připravena fregata HMCS Charlottetown.
Dánsko
Na leteckou základnu Sigonella na Sicílii vyslalo šest bojových letadel F-16. K nasazení je připraveno i 132 příslušníků.
Itálie
Nabídla spojencům svých sedm základen: Sigonellu na Sicílii, kde působí též americké letectvo, dále Aviano na severu země, základny Amendola u Foggia a Decimomannu na Sardínii, Gioia del Colle u Bari, základnu na sicilském ostrově Pantelleria a vojenské letiště Trapani, které je rovněž na Sicílii.
V Neapoli se navíc nachází základna NATO, jež má sloužit jako koordinační středisko operace.
Během 15 minut je Itálie připravena nasadit čtyři letouny Tornado a šest dalších strojů.
U Sicílie se nachází letadlová loď Giuseppe Garibaldi s osmi letadly na palubě.
Španělsko
Poslalo do Itálie čtyři bojové letouny F-18 a letoun pro dotankování Boeing 707.
Nasadilo též jednu ponorku, fregatu a pozorovací letadlo.
Poskytlo k dispozici základny Rota a Moron de la Frontera, kde bylo v pátek vidět několik amerických letadel.
Norsko
Nabídlo šest bojových strojů F-16 a asi sto příslušníků. K nasazení jsou ale připraveni za pět až šest dní.
Oslo též zvažuje, že poskytne námořní průzkumný letoun Orion.
Zdroj: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám