Hlavní obsah

Fascinující snímky Měsíce, který byl Zemi nejblíže za 18 let

Novinky, Veronika Hušková

Fascinují pohled se naskytl o sobotní noci všem, kteří obrátili svůj zrak k obloze a měli to štěstí, že nebylo právě zataženo. Měsíc tak, jak jej známe, "zmizel" a místo něj na obloze visel obrovský zářící kotouč zvaný Superměsíc. O uplynulé noci bylo totiž možné spatřit největší úplněk za 18 let.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Lausanne (Švýcarsko)

Článek

Naposledy před 18 lety byl Měsíc naší planetě tak blízko, jako tomu bylo v noci na neděli 20. března. Svítící kotouč byl až o 15 procent větší a o 30 procent jasnější než při běžném úplňku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Třešť v České republice

Oběžná dráha Měsíce je vejčitého tvaru, proto čas od času nastane fáze, kdy je Měsíc nejblíže Zemi (v periapsidě) nebo nejdále (v apoapsidě). [celá zpráva]

Protože se velikost oběžné dráhy Měsíce trochu mění, periapsida není vždy ve stejné vzdálenosti, píše server National Geographic. V sobotu byl Měsíc vzdálen od Země jen 356 577 kilometrů. Střední vzdálenost Měsíce od Země je přitom 384 403 kilometrů. Zvláštností je, že v momentě, kdy byl nejblíže, právě vstoupil od úplňku. To se stalo naposledy v březnu roku 1993.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Berlín (Německo)

Foto: Bill Ingalls, ČTK

Washington (USA)

Takzvaný Superměsíc může kvůli silnější gravitaci mezi Sluncem a Zemí ovlivňovat seismickou aktivitu. Podle vědců ale neexistuje žádný důkaz, že by přiblížení Měsíce způsobilo zemětřesení a následnou tsunami v Japonsku. Byl totiž podle nich v tu dobu ve své běžné vzdálenosti od Země.

Foto: Enrique de la Osa, Reuters

Havana(Kuba)

Foto: Gary Hershorn, Reuters

New York (USA)

Foto: Matt Stamey, ČTK

Gainesville (USA)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám