Hlavní obsah

Američané převzali velení nad jednotkami operujícími nad Libyí, útočí i Británie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Několik libyjských tanků a obrněných vozidel zničila francouzská letadla, která v sobotu odpoledne zahájila operaci nad Libyí. Informovala o tom BBC s odkazem na francouzské ministerstvo obrany. Nad Libyí je nasazeno dvacet francouzských letadel. Večer se přidala k Francii Británie, USA odpálily střely s plochou dráhou letu Tomahawk.

Článek

Americké námořnictvo vypálilo na Libyi střely s plochou dráhou letu Tomahawk, uvedla CNN. Střely nesou tři americké ponorky. Spojené státy se v první fázi omezí na ochranu francouzských a dalších letadel tím, že z ponorek ve Středozemí zaútočí na libyjskou protiletadlovou obranu. V oblasti USA mají ještě jednu letadlovou loď a dalších dvacet lodí.

Cílem střel měl být Tripolis a Misuráta, z Tripolisu byl slyšet výbuch. Libye tvrdí, že terčem se stalo civilní obyvatelstvo.

Velení nad akcí převzaly Spojené státy, ne však Centrální velitelství, jak uváděla SkyNews, ale velitelství pro Afriku.

Britský premiér David Cameron v sobotu večer potvrdil, že se do akce nad Libyí zapojily i britské síly. Na Sicílii jsou už připravené kanadské letouny Hornet.

Francouzský ministr zahraničí Juppé v sobotu večer uvedl, že mezinárodní zásah v Libyi bude probíhat i v dalších dnech, dokud se Kaddáfí nepodřídí rezoluci Rady bezpečnosti OSN.

Spolu s hlídkovými lety byla zahájena i námořní blokáda Libye.

První útok 

První francouzský letoun zaútočil na libyjské vojenské vozidlo v 17:45. Podle mluvčího francouzského ministerstva obrany byl cíl zničen. Útok na vozidlo přišel jen několik hodin poté, co Francie zahájila hlídkování nad územím Libye. Soustředilo se na Benghází, kde vzbouřenci stále čelí útokům Kaddáfího sil. Letadla operují již nad celou Libyí, jsou připravena sestřelit libyjské stroje.

"Každé letadlo, které vstoupí do této zóny (nad Libyí) může být sestřeleno," potvrdil mluvčí francouzského ministerstva obrany Thierry Burkhard.

Foto: Novinky

Podle plánu by měla letadla nejen kontrolovat vzdušný prostor, ale také bombardovat pozemní cíle a komunikace i protiletadlové komplexy a velitelství. Prvním cílem byl podle CNN tank. Francouzské letouny podle televize Al-Džazíra zničily čtyři libyjské tanky na jihozápad od Benghází.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle se připravuje k vyplutí v Toulonu.

Agentura Reuters informovala, že do akce jsou připravena také španělská bojová letadla. Španělské Hornety ze základny Torrejon se chystají ke startu.

Zatím není jasné, zda se akce účastní i italská letadla. Itálie ale nabídla, že by velitelství akcí NATO mohlo být v Neapoli. Itálie nabídla i letiště.

Sobotní útoky avizoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve svém vystoupení po summitu osmnácti zemí v Paříži, který se věnoval prosazení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

„Už nyní jsme zabránili leteckým útokům na toto město,“ řekl Sarkozy a dodal: „Další francouzská letadla jsou připravena intervenovat proti pozemním silám, které by mohly útočit na civilní obyvatelstvo. Naše letecké síly se budou stavět proti jakékoli agresi plukovníka Kaddáfího.“

Libye tvrdí, že příměří neporušila

Libye ale trvá na tom, že příměří neporušila. "Plně dodržujeme příměří a ukončili jsme všechny vojenské operace," řekl ministr zahraničí Missa Kussa v Tripolisu. U tamní základny se taky sešlo několik tisíc Kaddáfího příznivců, kteří odmítli nálety a řekli, že za plukovníka jsou ochotni zemřít.

Akce se rozšíří

Francie je první zemí, která se akce účastní. Během neděle by mohla u libyjských břehů začít operovat i francouzská letadlová loď Charles De Gaulle, její piloti mají zkušenosti z Afghánistánu. V neděli by se mohly zapojit i síly dvaceti osmi zemí NATO, která o tom jedná.

Nepotvrdily se tak úvahy politologů, že zatím jde jen o hrozbu Kaddáfímu, ale že šlo o ostrou akci.

USA makonec zaujaly tvrdý postoj

Původně zdrženlivé Spojené státy, které bezletové zóny nechtěly, se nakonec zapojily do bojů s plnou silou.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová akci proti Kaddáfímu podpořila, i když napřed neuvedla, jak se jí budou USA účastnit.

„Budeme podporovat prosazení rezoluce 1973. Máme na to jedinečné kapacity a budeme se snažit těmito kapacitami přispět mezinárodním snahám,“ uvedla Clintonová z Paříže a dodala, že akce byla nutná.

Foto: Reuters

Francouzský stroj Rafale startuje z vojenské základny Saint - Dizier.

„Vyhodnocujeme situaci tak, že agresivní postup sil Kaddáfího na mnoha místech této země stále pokračuje a my jsme neviděli na straně Kaddáfího a jeho sil skutečnou snahu o respektování rezoluce Rady bezpečnosti OSN.“

Vyzdvihla, že se jednání účastnili arabští politici a přišli se silnými prohlášeními.

Anketa

Souhlasíte s vojenským zásahem v Libyi?
ano
61 %
ne
39 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 56092 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám