Hlavní obsah

Odpočtům úroků z nových hypoték by mělo odzvonit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí hodlá v rámci reformy daní, kterou v pátek představil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), postupně zrušit odpočet úroků z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření z daňového základu. Odpočet by se měl snížit na 150 000 korun ročně ze současných 300 000 korun. Pro nové smlouvy uzavřené od roku 2012 by nebyl odpočet vůbec možný.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

"Refinancování hypoték nebudeme vnímat jako novou smlouvu," uvedl Kalousek. Za zrovnoprávnění podpory bydlení pak označil návrh, že u stávajících hypoték možnost odpočtu úroků zůstane. Zároveň k tomu dodal, že zůstane zachován státní příspěvek na stavební spoření ve výši 2000 korun.

"Příspěvek na stavební spoření je o něco férovější, protože není určen jen na jeden typ bydlení. Může ho použít i klient, který si nechce pořídit vlastní bydlení," uvedl Kalousek.

„Z ekonomického hlediska se jedná o pozitivní změnu, která snižuje daňové zvýhodnění zadlužování a tím přispívá ke zvýšení míry úspor v ekonomice. Snižuje riziko bublin na realitním trhu. To je významné zejména nyní, kdy plánované postupné zvyšování snížené sazby DPH může vyvolat růst cen nemovitostí,“ uvedl analytik společnosti PwC Česká republika Zdeněk Hrdlička.

Banky se tváří kysele

Banky případné zrušení odpočtu úroků nepovažují za příznivou zprávu. "V současné chvíli jde o návrh. Nicméně možnost odečíst si úroky z hypotéky od daňového základu je pro klienty atraktivní a přispívá k tomu, že je pořízení vlastního bydlení pro klienty dostupnější. Předpokládáme, že zrušení daňového zvýhodnění by mohlo mít negativní dopad na zájem o hypotéky, potažmo pořízení si vlastního bydlení," uvedla Vendula Voláková z tiskového oddělení České spořitelny.

Ve stejném duchu hovoří i generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil, který jakékoli případné omezení podpory hypotečního úvěrování nepovažuje za šťastné řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám