Hlavní obsah

Kaddáfí zastavil vojenské akce, koalice zatím stále formuje letectvo k úderu

– Paříž • Aktualizováno
Právo, Novinky, rei, dan

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v pátek pozastavil veškeré vojenské akce proti povstalcům. Reagoval tak na vyhlášení bezletové zóny nad zemí Radou bezpečnosti OSN a prohlášení mluvčího francouzské vlády, že vzdušné údery začnou během několika hodin. Česká republika se jich neplánuje účastnit a účast jako celek zatím odmítlo i NATO.

Článek

"Vyhlašujeme okamžité zastavení vojenských operací. Je v našem zájmu ochránit civilní obyvatelstvo a lidská práva a poskytnout humanitární pomoc," řekl v televizi libyjský ministr zahraničí Músá Kúsá. Dodal, že ochráněni budou i všichni cizinci v zemi. Již předtím Tripolis uzavřel vzdušný prostor nad zemí.

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek večer odsouhlasila vyhlášení bezletové zóny nad Libyí. Ta zakazuje lety v libyjském vzdušném prostoru vyjma letadel s pomocí a členské státy opravňuje k "nezbytným krokům" k zajištění „ochrany civilistů a oblastí s civilním obyvatelstvem, jimž hrozí útok“. [celá zpráva]

Celý svět ví, že je to lhář. Stejně jako jeho synové a další příbuzní
velitel povstalců Chalífa Haftár

Velitel povstalců Chalífa Haftár ale považuje příměří za Kaddáfího trik. "Celý svět ví, že je to lhář. Stejně jako jeho synové a další příbuzní," řekl.

Zatím není jasné, zda boje v Libyi opravdu skončily. V pátek ráno se Kaddáfího dělostřelectvo soustředilo zejména na město Misuráta.

Určité pochyby o tom, zda je příměří myšleno vážně, vyjádřil také španělský premiér José Luis Zapatero. "Světové společenství se nenechá obelhávat a respekt k rezoluci OSN ověří všemi prostředky," řekl.

Cameron: Budeme ho soudit podle činů

Když Libye vyhlásila příměří, britský ministerský předseda David Cameron řekl, že Velká Británie bude soudit Kaddáfího „podle jeho činů, nikoli podle jeho slov“.

„Podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN je absolutně jasné, že (Kaddáfí) musí přestat terorizovat své lidi. Pokud tak neučiní, mohou následovat všechny nezbytné prostředky k jeho zastavení,“ řekl Cameron BBC.

„Na tom jsme se shodli minulou noc a na to se připravujeme, budeme jej soudit podle toho, co dělá,“ dodal Cameron.

Francie dříve ohlásila útoky

Reakce Libye je v souladu s rezolucí, která jí nařizuje neútočit proti civilnímu obyvatelstvu, jinak hrozí vojenský zásah zvenčí.

Mluvčí francouzské vlády François Baroin po přijetí rezoluce v Radě bezpečnosti uvedl, že rychlé vzdušné údery budou zahájeny během několika následujících hodin a Francie se jich "samozřejmě zúčastní".

Baroin odmítl specifikovat, kdy přesně údery začnou, jaký budou mít charakter a co bude jejich cílem. "Nejedná se o okupaci, ale o vojenské opatření k ochraně civilistů," řekl v rozhlase.

V pátek před polednem situaci na úrovni velvyslanců řešila Severoatlantická rada, nejvyšší rozhodovací orgán NATO. Rozhodla, že NATO se do akcí proti Libyi zatím nezapojí.

Foto: Reuters

Bojový letoun F/A-18F Super Hornet startuje z americké letadlové lodi USS Enterprise v Rudém moři.

Libyjské letectvo
Příslušníků - zhruba 18 000
Bombardérů - 7
Bojových letounů - 336
Transportních letadel - 91
Cvičných letadel - 176
Vrtulníků - 136
Obranných raket země vzduch - 216 ( dalších 200 střel)
zdroj: Daily Mail

Podle BBC po hlasování v Radě bezpečnosti hovořil americký prezident Barack Obama telefonicky s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a britským premiérem Davidem Cameronem, aby se dohodli na dalších krocích. Soudí se, že Spojené státy se případných prvních úderů nezúčastní a hlavní roli převezmou Britové a Francouzi a s nimi někteří arabští spojenci. Účastnit se má i Norsko.

„S ohledem na to, jak je situace na místě kritická, očekávám okamžité uskutečnění ustanovení rezoluce,“ řekl generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Kanada poskytne letadla, Itálie základny

Američané mají u Libye nejméně pět letadlových lodí a minulý víkend sem dorazila z Rudého moře i ponorka na jaderný pohon USS Providence. Podle dřívějšího vyjádření generála letectva Nortona Schwartze jsou vzdušné síly připraveny udeřit. Mohou nasadit bojové letouny F-16, F-15 i F-22. Britové mají nasadit stroje Tornado a Typhoon.

Koalici pomůže i Kanada, která přispěje několika bojovými letadly CF-18, uvedl server CTV News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Itálie poskytne pro údery proti Libyi své základny Video: Reuters

Polsko by mohlo poskytnout logistickou podporu, Itálie zase dá k dispozici své vojenské základny, stejně jako někteří arabští spojenci, z nichž jsou nejčastěji jmenovány Jordánsko, Spojené arabské emiráty a Katar. Ten ve své reportáži o egyptské dodávce zbraní povstalcům zmínil deník The Wall Street Journal. Podle listu Katar v minulých dnech rebelům dodával potravinovou pomoc. [celá zpráva]

Česká armáda se nezúčastní

Ministr obrany Alexander Vondra (ODS) rezoluci OSN k bezletové zóně přivítal, ale uvedl, že česká armáda se na jejím prosazování nebude aktivně podílet. „Česká republika se nezúčastní, protože na to nemá technické prostředky, bude-li ale zapotřebí, budeme ochotni pomoci v humanitární oblasti,“ řekl Právu Vondra.

„Rezoluce OSN je logický krok, jak zabránit masakru civilního obyvatelstva města Benghází, jehož úmysl plukovník Kaddáfí včera oznámil,“ dodal Vondra.

Jeho slova následně potvrdil i premiér Petr Nečas. "Vítáme fakt, že Rada bezpečnosti počítá i s aktivní rolí Ligy arabských států při naplňování schválené rezoluce, protože právě podpora regionálních mocností bude klíčová pro nalezení stabilního řešení ve prospěch obyvatel Libye," doplnil ministerský předseda v tiskovém prohlášení.

Kaddáfí se nebojí

Náměstek ministra zahraničí Libye Chálid Kaajm krok Rady bezpečnosti ohodnotil jako „výzvu Libyjcům, aby zabíjeli jeden druhého“.

„Jsme ve své zemi a s našimi lidmi. Nemáme strach,“ reagoval zase syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf. Jeho otec již ve čtvrtek varoval, že na jakoukoliv intervenci zvenčí odpoví útoky na vojenské i civilní cíle ve Středozemním moři. Libye následně svůj vzdušný prostor uzavřela.

Ceny ropy klesaly

Ceny ropy na světových trzích v pátek klesaly, a reagovaly tak na překvapivé oznámení Libye zastavit vojenské operace proti povstalcům. Napětí na trhu ale přetrvává, což dokazuje i vysoká kolísavost cen.

Západ prozatím hodnotí zprávy z Libye s odstupem a například Francie avizovala, že libyjského vůdce Muammara Kaddáfího bude hodnotit podle jeho činů, nikoli podle jeho slov.

Plán zajištění bezletové zóny
1.Vzdušné údery proti libyjským protileteckým zbraním, radarům a raketovým bateriím.
2.Bojová letadla budou dále vzdušný prostor hlídat. Američané plánovali šestihodinové hlídky letadel s nepravidelnými trasami.
3.Na hrozbu letouny odpoví vzdušným úderem.

Rezoluce RB OSN k Libyi

- zákaz všech letů v libyjském vzdušném prostoru vyjma letadel s pomocí

- opravnění pro členské státy k přijetí „všech nezbytných kroků“ na „ochranu civilistů a oblastí s civilním obyvatelstvem, jimž hrozí útok“

- vyloučení nasazení okupační síly

- zpřísnění zbrojního embarga prostřednictvím výzvy k členským státům, aby „prověřily na svém území plavidla a letadla směřující z Libye a do ní

- zmražení dalšího libyjského majetku včetně účtů libyjské státní banky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám