Hlavní obsah

Krejčíř mě nutil dokazovat, že má rakovinu, tvrdí jeho lékař v JAR

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprchlík Radovan Krejčíř čelí v Jižní Africe dalším obviněním. Jeho lékař Marián Tupý vypověděl, že podnikatel ho donutil zfalšovat diagnózu, a tím od pojišťovny neoprávněně získal přes 4,8 miliónu randů (12 miliónů korun). Tupý tak potvrdil předchozí prohlášení expolicisty Paula O'Sullivana. Zprávu přinesla jihoafrická média.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Peníze Krejčířovi vyplatily pojišťovna Liberty Life (4,58 mil.) a Discovery Healthcare (250 tisíc) loni poté, co mu zfalšovaný lékařský nález potvrdil druhé stádium rakoviny.

Tupý, který stejně jako Krejčíř pochází z Česka, uzavřel s prokuraturou dohodu, že bude o případu vypovídat. Sám už byl v kauze odsouzen k podmínce. Lékař přiznal, že podnikatelovy vzorky zaměnil za pacientovy, o němž věděl, že rakovinou skutečně trpí.

Chtěl žádat Klause o milost

Krejčíř prý Tupému poprvé naznačil „možnost zfalšovat diagnózu“ v dubnu 2008. Původně sdělil, že ji potřebuje, aby mohl žádat českého prezidenta o milost v případě zatím nepravomocného rozsudku z léta 2006, jímž byl odsouzen k 6,5 letům vězení za podvod.

Lékař s tím podle svých slov nesouhlasil, ale bál se o život, neboť zjistil, že Krejčíř byl „jednou z vedoucích osob v organizaci mafiánského typu ve východní Evropě“.

„Znal jsem příběhy o lidech, kteří záhadně ‚zmizeli‘, nebo byli zavražděni, aniž by byla někdy nalezena jejich těla,“ uvedl. „Ačkoliv jsem ve svém životě nikdy nic podobného neudělal, tehdy jsem měl skutečné obavy, že na mne bude vyvinut nezákonný ‚nátlak‘ tímto člověkem,“ doplnil. Původně prý neměl v úmyslu Krejčířovi vyhovět, chtěl věc stále odkládat v naději, že se podnikatel dříve nebo později přestěhuje do jiné země.

„Psychopatické sklony“

Krejčíř se však v JAR usadil a Tupého začal považovat za svého osobního lékaře. Volal mu i v noci a často k němu přicházel neohlášen.

Tupý podle serveru News24.com uvedl, že na Krejčířovi pozoroval „něco, co bych nejlépe popsal jako psychopatické sklony“. Podnikatel mu prý často zdůrazňoval, že si „může koupit, kohokoli chce“.

Foto: Tim Chong , Reuters

Uwe Gemballa

Lékař už dříve uvedl, že se mu jeho klient přiznal k únosu a vraždě německého prodejce luxusních aut Uwe Gembally, který zmizel loni v únoru a jehož tělo bylo nalezeno v říjnu.

„Zeptal jsem se ho, co se Gemballovi stalo a on (Krejčíř) si přiložil ruku ke krku a přejel si jí hrdlo. Vydával přitom zvuku, jako když něco řeže. Pak si ukázal na hruď a pronesl: ‚To jsem byl já‘,“ uvedl Tupý. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám