Hlavní obsah

V Číně se zapálil tibetský mnich, policisté ho měli ubít

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V západočínské provincii S’-čchuan se ve středu na protest proti čínské nadvládě v Tibetu zapálil tibetský mnich. Podle londýnské nevládní organizace zasazující se o samostatnost Tibetu plameny zneškodnili místní policisté a mnicha následně ubili k smrti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle organizace International Campaign for Tibet ve městě Aba proti čínské nadvládě v Tibetu protestovaly stovky lidí. Agentura Nová Čína uvedla, že asi dvacetiletý mnich jménem Phuntsog, který se zapálil, zemřel, protože aktivisté zabránili jeho ošetření. Údajně ho násilím odvlekli z nemocnice a ukryli v klášteře.

Svědkové ale londýnské organizaci popsali, jak policisté plameny uhasili a následně mnicha ubili k smrti. O mrtvého se pak postarali další mniši.

Podle agentury AFP následně policie obsadila okolí kláštera Kirti a mnichům nedovolovala jej opustit.

Tibet pod nadvládou Číny

Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Peking podle kritiků potlačuje tradiční kulturu Tibeťanů řízeným přílivem etnických Chanů. Čína argumentuje potřebou ekonomického rozvoje, který armádní invaze nastartovala.

Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, ze země do Indie odešel tibetský duchovní vůdce dalajláma. Na 80 000 Tibeťanů ho následovalo. Usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.

Stanice BBC upozornila, že jde o druhý případ sebeupálení na protest proti čínské nadvládě v Tibetu od velkých nepokojů v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám