Hlavní obsah

Radiace z jaderné elektrárny neklesla, chlazení zvenčí selhává

– Tokio • Aktualizováno

Helikoptéry japonské armády ve čtvrtek shazovaly vodu na budovu prvního a třetího reaktoru fukušimské jaderné elektrárny, kterou poškodilo zemětřesení. Snažily se ji ochladit. Teplota ve třetím reaktoru se opět zvýšila, stoupá z něj pára. Radiace však nepoklesla, což naznačuje, že se voda nedostala až k reaktoru, napsala agentura Kjódó. Kvůli radiaci bylo načas odvoláno nasazení vodních děl, uvedla SkyNews.

Článek

Vysoká radiace v okolí elektrárny načas zabránila nasazení vodních děl, která měla ochlazovat reaktory. Protože to byla jedna z posledních možností, jak snížit teplotu v reaktorech, pokus se opět obnovil. Shazování vody z vrtulníků nepomohlo.

Každý ze dvou vrtulníků CH-47 Chinook vybavený vakem na 7500 litrů vody se nad třetí blok několikrát vrátil. „Rozhodli jsme se pro akci, protože se domníváme, že dnes vyprší časový limit,“ řekl ministr obrany Tošimi Kitazawa. Ve středu bylo shazování vody z vrtulníků odvoláno, protože byla nad třetím reaktorem příliš vysoká radiace. Ve čtvrtek armáda akci už uskutečnila, i když podle agentury Kjódó radiace nepoklesla. Helikoptéry shazovaly vodu též na první reaktor.

Podle ministra se voda dostala k třetímu reaktoru, ale elektrárenská společnost Tepco je skeptická, neboť teplota nepoklesla. Tepco považuje za prioritu ochladit třetí reaktor, protože z něj stále uniká pára. Tento reaktor navíc jako jediný využívá smíšené palivo, ve kterém je i plutonium.

"Nejvyšší prioritu má nyní dodání adekvátního množství vody k reaktorům tři a čtyři,“ řekl přitom už ráno mluvčí japonského Úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost Hidehiko Nišijama.

Snaha obnovit chladicí okruh

Hlavní úsilí ale směřuje na znovuobnovení chodu chladicího ústrojí, ke kterému bylo už ve středu přivedeno nové vedení elektrického proudu. „Dnes zkoušíme obnovit dodávky proudu zvenčí,“ uvedl Nišijama. „To je jedna z nejdůležitějších akcí.“

Obnovený chladicí systém využívající mořské vody by mohl problém s elektrárnou vyřešit, Nišijama ale varoval, že se chlazení nespustí hned: „Obnovit funkci hlavní části zařízení zabere čas, protože pumpy jsou zanesené mořskou vodu a musí se před použitím opravit.“

Zpočátku se proto má použít náhradních pump. Pak by se také měl vybudovat na pozemku elektrárny nouzový zdroj energie. Zatím se ale podle Tepco napojí na vnější zdroj jen první a druhý blok reaktoru.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii potvrdila, že jádro je poškozeno na reaktorech jedna, dvě a tři, ale jejich bezpečnostní obaly jsou zřejmě v pořádku. Agentura hodnotí situaci jako mimořádně vážnou. Její šéf Jukija Amano se asi během čtvrtka vydá do Japonska.

Situaci monitoruje bezpilotní letadlo USA

Situaci nad elektrárnou pomáhá monitorovat americký bezpilotní průzkumný letoun Global Hawk. Pro Japonce shromažďuje data a pořizuje fotografie.

„Už jsme misi podporující operaci Tomodači podnikli a vím, že podnikneme další lety,“ uvedl generál plukovník Herbert Carlisle. Stroj se jinak používá při průzkumu a monitorování situace v Afghánistánu, Iráku i při operacích proti drogovým kartelům v Mexiku. Carlisle dodal, že stroj může pomáhat i při humanitárních operacích po přírodních katastrofách.

Spojené státy, které se obávají, že situace je horší, než Japonci tvrdí, se bojí hlavně vysoké radioaktivity na čtvrtém bloku. Vyzvaly proto své občany, aby se nezdržovali v okruhu osmdesáti kilometrů od elektrárny. Totéž učinila Jižní Korea.

Reaktorstav
1První reaktor, kde došlo k výbuchu už v sobotu, palivové tyče jsou poškozené ze 70 procent.
2Úterní exploze zřejmě poškodila ochranou jímku, palivové tyče jsou zničeny z jedné třetiny.
3Pondělní exploze zřejmě poškodila kromě střechy i ochrannou jímku, uniká z ní radioaktivita a stoupá dým.
4Po úterním výbuchu v něm ve středu hořelo.
5 a 6Zatím nepoškozené, ale stoupá teplota.

Šéf americké Komise pro jadernou regulaci navíc varoval před vysokou hladinou radioaktivity na čtvrtém reaktoru, kde už zřejmě není žádná chladicí voda. Je přesvědčen, že tam došlo k explozi vodíku a že je poškozen bezpečnostní obal. Mluvčí japonské vlády ale jeho tvrzení nepotvrdil.

Japonská jaderná agentura tvrdí, že úroveň radioaktivity v okolí elektrárny stále klesá. Nepřetržitě ji měří osm zaměstnanců elektrárny. Hodnoty jsou prý nadprůměrné, ale nikoli nebezpečné. Ve středu večer bylo u západní brány objektu naměřeno 338 mikrosievertů za hodinu. Jestliže by člověk zůstal venku rok, byl by vystaven radiaci o hodnotě 400 mikrosievertů.

Hrozí tavení palivových tyčí a únik radioaktivity

Pokud by se nedařilo reaktor ochladit, začnou se tavit palivové tyče, uvolní se vysoce radioaktivní látky a roztaví se ochranný plášť reaktoru. Gama záření a radioaktivní látky mohou snáze unikat do atmosféry a okolního prostředí, protože po explozích vodíku nemají bloky střechy.

Reklama

Výběr článků

Načítám