Hlavní obsah

Uražený Paroubek nepřijede na sjezd ČSSD, strana ho pozvala jen e-mailem

Právo, Jiří Ovčáček

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek je rozezlen kvůli způsobu, jakým byl pozván na stranický sjezd v Brně, který zvolí koncem týdne nové vedení. Vadí mu, že nebyl pozván osobně a nepočítá se s jeho vystoupením před delegáty. Na sjezd se proto nechystá.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Paroubek si na způsob pozvání na sjezd postěžoval v tiskové zprávě, kterou zaslal Právu. Situaci označil za mimořádně trapnou. Uvedl, že si v pondělí v emailové schránce vyzvedl naskenovaný dopis lídra ČSSD Bohuslava Sobotky s pátečním datem.

„I z této pozvánky je navíc zřejmé, že se nepočítá ani s mým vystoupením, ačkoliv formálně sjezdem končí mé funkční období coby předsedy strany. Pokud je tento způsob formy pozvání považován za dostatečný a odpovídající vůči bývalému předsedovi strany, pak se já domnívám, že nikoliv,“ soudí Paroubek.

Od ledna měli čas zvednout telefon, zlobí se Paroubek

Bývalý předseda přitom poukázal, že osobní pozvánky na sjezd ČSSD byly z Lidového domu významným hostům sjezdu odeslány na konci ledna tohoto roku. Podle Paroubka nebyl problém například zvednout telefon či ho osobně pozvat na některém z jednání poslaneckého klubu.

„Je více než zřejmé, že tuto trapnou situaci jsem nezavinil, leda by mi bylo vyčítáno, že jsem se sám dopředu nestaral o své pozvání, neklepal na dveře Lidového domu a neupozorňoval na to, že bývalo za mých dob dobrým zvykem pozvat při důležitých akcích všechny bývalé předsedy ČSSD, kteří ještě ve straně setrvali, osobně,“ dodal bývalý předseda.

Na způsob pozvání na sjezd soc. dem. si Paroubek hojně stěžuje také v rozhovorech pro média. Pro deník Blesk například uvedl, že na sjezdu nehodlá „být předposledním před vrátným“. A pro Aktuálně.cz rovnou sdělil, že na sjezd nepojede. „Nemá smysl, abych se takového sjezdu, kde si nepřejí, abych byl, účastnil,“ prohlásil.

Situaci kolem sjezdu dal Paroubek v tiskovém prohlášení do kontrastu s děním v ústecké krajské ČSSD. Nové vedení v čele s Arnem Fišerou si totiž pozvalo Paroubka na kobereček kvůli výrokům na adresu představitelů strany.

Paroubek obdržel od ústeckých jak osobní pozvání e-mailem, tak do jeho rukou putuje doporučený dopis. „ Jak je vidět, je-li někde zájem, abych se jednání ČSSD účastnil, tak to není žádný problém,“ poznamenal zjevně ironicky Paroubek.

Byl pozván jako poslanec ČSSD, tvrdí strana

Předsjezdovou aférku na téma pozvání - nepozvání Paroubka si si obě strany sporu vykládají po svém. Zatímco expředseda rovnou hovoří o tom, že fakticky pozván nebyl, Lidový dům to vidí jinak. „Jiří Paroubek byl pozván jako poslanec PSP ČR,“ sdělil už v pondělí Právu mluvčí soc. dem. Martin Ayrer.

Reklama

Výběr článků

Načítám