Hlavní obsah

Elektronika bude zdražovat kvůli zemětřesení v Japonsku

Novinky, Miloslav Fišer

Zemětřesení a tsunami způsobilo v Japonsku nevyčíslitelné škody. Postupně se tato přírodní katastrofa dotkne finančních trhů po celém světě. Analytici předpovídají, že kvůli tomu podraží chytré telefony, počítače, notebooky i tablety. V Japonsku mají velké tovární haly některé přední společnosti, jako je Sharp, Sony, nebo například Panasonic. Uvedl to list The Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kvůli zemětřesení už několik velkých továren na výrobu IT součástek zastavilo zcela výrobu. Zřejmě nejvíce se katastrofa dotkla společnosti Sony, která musela zavřít šest továren. Ty se zabývaly například výrobou blu-ray disků a akumulátorů.

Problémy má také Sharp, který musel zavřít závod na výrobu LCD displejů, což se dotkne i dalších výrobců. Firma totiž své komponenty dodává do nejrůznějších výrobků dalších společností. Firma Panasonic přerušila výrobu v továrně na baterie.

Toshiba byla nucena ukončit výrobu polovodičů, což se opět dotkne dalších výrobců. Zastavení výroby hlásí kvůli výpadkům elektřiny také fotografičtí giganti, jako je Canon či Olympus.

Dodávky elektroniky se opozdí

Jednotlivé firmy zároveň upozornily, že pozastavení výroby bude mít dopad na dodávky počítačů, tabletů i mobilů na světové trhy. Podle agentury IHS iSupply je pravděpodobné, že výrobci budou mít problémy s dodávkami celé následující čtvrtletí.

Na světových dodávkách spotřební elektroniky se Japonsko podílí necelými 17 procenty. Téměř poloviční podíl má pak v produkci paměťových NAND čipů. Ty se používají v paměťových kartách, USB flash discích, mobilních telefonech i počítačových tabletech.

Světové trhy podle listu Wall Street Journal již na škody v Japonsku zareagovaly. Akcie firem působících v Japonsku strmě padají, zatímco ceny pamětí rostou. Akcie korejské konkurence, jako je například Samsung nebo LG, naopak rostou.

Reklama

Výběr článků

Načítám