Hlavní obsah

Japonské akcie spadly o deset procent

– Tokio • Aktualizováno

Japonské akcie během úterý zareagovaly na další explozi v jaderném komplexu Fukušima. Oslabily o 10,6 procenta. Trh se obává vývoje po explozi a zvýšení radiace. Země je silně zadlužena a ohrožení ekonomiky tak pro ni má závažné důsledky.

Foto: ČTK

Zaměstanci jedné z firem se modlí na místě ve městě Minamisanriku, kde podnik stával. Jejich kolegové i prezident společnosti se pohřešují.

Článek

Denní ztráta je největší v historii. Nejvíce klesají akcie pojišťoven a zajišťoven.

Akcie klesaly už v pondělí v reakci na očekávanou situaci po zemětřesení. Spadly o 7,5 procenta. Už to byla největší ztráta od krize v roce 2008.

Například automobilka Toyota zastavila na několik dní výrobu. Omezují ji i podniky, které nebyly přímo zasaženy, protože vláda vyzvala, aby lidé šetřili elektrickou energií. Produkci zastavily i automobilové koncerny Nissan a Honda.

Japonsko navíc dodává součástky i pro firmy v okolních zemí. Kvůli zastaveným dodávkách tak mohou omezit výrobu podniky například v Jižní Koreji.

Zvýší se zadlužení země

Jak uvedl server BBC, podle některých odhadů bude potřeba na rekonstrukci poničené země až 180 miliard dolarů (přes 3,1 biliónu korun). To by znamenalo o 50 procent víc, než činily náklady po zemětřesení v Kobe v roce 1995.

Existují oprávněné obavy, že rostoucí náklady na obnovu zvýší zadlužení ostrovního státu. Japonsko má totiž nejvyšší zatížení veřejným dluhem mezi vyspělými ekonomikami. Veřejný dluh představuje 200 procent jeho hrubého domácího produktu (HDP).

Minulý měsíc navíc ratingová agentura Moody's Investors Service snížila poprvé za téměř devět let, konkrétně od května 2002, výhled úvěrového hodnocení Japonska. Způsobily to právě obavy z vysokého dluhu země. Navíc počátkem února vystřídala Japonsko na pozici druhé největší světové ekonomiky Čína.

Podle analytiků by páteční katastrofa mohla způsobit totéž, co umazání jednoho procentního bodu z japonského HDP. Japonské ministerstvo financí v lednu zveřejnilo odhad, že dluh země do března příštího roku vzroste na 997,7 biliónu jenů (asi 215,6 biliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám