Hlavní obsah

Fukušimou otřásly další výbuchy, šíří se radiace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Japonskou jadernou elektrárnou Fukušima 1 v úterý otřásly další dva výbuchy. Nejprve postihla první exploze druhý reaktor a zřejmě poškodila jeho tlakovou nádobu, následně byl zaznamenán v pořadí už druhý výbuch u čtvrtého reaktoru, který předtím začal hořet. Japonská vláda varovala, že radiace dosahuje nebezpečných hodnot až do vzdálenosti 30 kilometrů od elektrárny.

Článek

Celkově tak elektrárnou otřásly už čtyři výbuchy. Z místa se šíří radiace. Premiér Naoto Kan vyzval Japonce žijící do 30 kilometrů od elektrárny, aby z preventivních důvodů nevycházeli z domu.

Existuje nebezpečí dalšího úniku.
premiér Kan

Francouzská ambasáda v Tokiu vydala varování, že by nízká úroveň radiace mohla zasáhnout i japonskou metropoli. Během úterý se totiž otočil vítr a nyní fouká ze severu, směrem od Fukušimy k Tokiu.

Foto: Profimedia.cz

Vláda evakuuje obyvatele z okruhu 20 kilometrů od elektrárny.

Nebezpečná radiace

Mluvčí vlády Jukio Edano varoval, že radioaktivita, která unikla z reaktorů 2 a 4, je velmi nebezpečná. "Mluvíme tu o úrovních, které mohou ohrozit lidské zdraví," řekl. Edano však zdůraznil, že s rostoucí vzdáleností od elektrárny je úroveň radiace nižší.

Foto: ČTK

"Existuje nebezpečí dalšího radioaktivního úniku," varoval však premiér Kan. Provozovatel elektrárny, tokijská společnost Electric Power uvedla, že míra ozáření za hodinu je v okolí elektrárny osmkrát vyšší než horní povolená hranice pro celý rok.

Vrtulníky americké armády zaznamenaly radiaci téměř sto kilometrů od místa. Odborníci pro deník The New York Times navíc upozornili, že vypouštění radioaktivní páry z poškozených reaktorů může trvat týdny i měsíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Poškozená jaderná elektrárna FukušimaVideo: Reuters

V elektrárně poškozené pátečním zemětřesením a následnou vlnou tsunami došlo už v uplynulých dnech ke dvěma explozím vodíku v budovách reaktorů 1 a 3. Po úterním výbuchu v reaktoru 2 uniklo podle japonské vlády omezené množství radioaktivity. Část zaměstnanců elektrárny byla z preventivních důvodů evakuována, asi 50 jich tam ale zůstává.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obchody v Japonsku jsou prázdné, u benzínek se tvoří kolonyVideo: Reuters

Foto: ČTK

Jaderná elektrárna Fukušima vlevo na snímku z roku 2009 a vpravo během požáru po jednom z výbuchů.

Problémy ve Fukušimě způsobila vlna tsunami vyvolaná zemětřesením o síle téměř devět stupňů Richterovy škály. Ničivá vlna vyřadila z provozu chladicí systém elektrárny. Reaktory se proto začaly přehřívat a technici se je snaží chladit mořskou vodou.
Japonsko čelí nejen jaderné, humanitární, ale i ekonomické krizi. Japonské akcie se propadly o více než deset procent a podle odborníků oslovených agenturou Reuters přijde obnova oblastí na nejméně 180 miliard dolarů (3,1 biliónu korun).
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch v jaderné elektrárně v JaponskuVideo: Reuters

Havárie ve Fukušimě

- exploze byly zaznamenány u tří reaktorů

- čtvrtý reaktor hoří

- tlaková nádoba u reaktoru č. 2 je poškozena

- míra radiace v elektrárně narostla na čtyřnásobek

- lidé jsou evakuováni z okruhu 20 kilometrů

- Američané naměřili radiaci sto kilometrů od elektrárny

- lidé žijící v okruhu 30 kilometrů mají zůstat doma a chránit si ústa vlhkými rouškami

Reklama

Související články

Zemětřesení v Japonsku zkrátilo páteční den

Zemětřesení s epicentrem na pobřeží Japonska mělo kromě ničivého tsunami ještě jeden důsledek, jehož si však běžný člověk určitě nevšiml – zkrátilo páteční...

Výběr článků

Načítám