Hlavní obsah

Japonce odnesla tsunami 16 km do moře, po dvou dnech ho zachránil torpédoborec

– Tokio • Aktualizováno
Novinky,

Do vzdálenosti 16 kilometrů od břehu byl po úderu odnesen šedesátiletý Japonec Hiromicu Šinkawa. Dva dny se držel trosek střechy svého domu, který tsunami odnesla. Nakonec ho vylovil torpédoborec, uvedl list Metro.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Torpédoborec zachránil Japonce smeteného tsunamiVideo: Reuters

 
Článek

Poté, co ho vytáhli na palubu záchranného člunu, popsal svůj příběh. Tsunami udeřila, když se se svou ženou vracel do domku ve městě Minami Soma po pátečním zemětřesení.

Uvedl, že už propadal zoufalství: „Minulo mne několik helikoptér a lodí, ale žádná mne nespatřila. Myslel jsem si, že nastal poslední den mého života.“

Šťastná záchrana ale má i svou odvrácenou stránku. Tsunami odnesla i jeho ženu. Tu ale už niko neviděl.

Takřka zázračně zachráněných je více. Tři starší lidé byli nalezeni živí v rozdrceném autě, s nímž mrštila přívalová vlna. Další žena se udržela ve větvích stromu, a pak jí šanci na život nabídla podlahová rohož plovoucí kolem ní. Rychlé proudy s ní smýkaly kolem mnoha domů. Její dceru odnesla voda a zůstává mezi pohřešovanými.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Japonsko - škody po tsunamiVideo: Reuters

Obětí rapidně přibývá

Počet obětí pátečního zemětřesení v Japonsku a následné tsunami v pondělí dále vzrostl. V provincii Mijagi bylo v pondělí nalezeno 2000 těl, uvedla japonská agentura Kjódó. Pokud bude zpráva potvrzena, počet obětí se více než zdvojnásobí. Oficiální údaje naposledy uváděly 1720 mrtvých a 1962 zraněných, píše CNN.

Asi tisíc obětí bylo nalezeno na poloostrově Odžika, který leží v prefektuře Mijagi, dalších tisíc bylo nalezeno ve městě Minami Sanriku, kde je mnoho nezvěstných.

"Nezvěstná je mimo jiné polovina obyvatel sedmnáctitisícového města Minami Sanriku v provincii Mijagi,“ uvedl tamní velitel policie Naoto Takeuči, který dodal, že "není pochyb, že počet obětí půjde do desítek tisíc“.

Agentura Džidži uvedla s odvoláním na policii, že jen ve městě Onagawa bylo nalezeno už 1000 těl obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám