Hlavní obsah

Japonsko postihla největší katastrofa od konce války. Mrtvých až 11 tisíc

Tokio
Aktualizováno

Páteční mohutné zemětřesení a tsunami způsobilo Japonsku největší katastrofu od druhé světové války. V neděli to řekl premiér země Naoto Kan. Podle policie může být mrtvých jen v nejhůře postižené prefektuře Mijagi až jedenáct tisíc.

Článek

Ostrov Honšú, největší z japonského souostroví, s plochou 230 500 kilometrů čtverečních odpovídá rozloze Velké Británie, se posunul o 2,4 metru. Zemská osa pak byla vychýlena o nejméně 10 centimetrů. Nadále hrozí výbuch jaderné elektrárny Fukušima.

„Toto zemětřesení a tsunami a rovněž situace okolo jaderných bloků přinesly zřejmě nejtěžší útrapy od těch, které jsme zažili během padesáti let po druhé světové válce. Zda je překonáme, to závisí na každém z nás,“ prohlásil premiér Kan.

Jak pomoci Japoncům
Česká pobočka Armády spásy informovala Novinky, že kvůli katastrofě v Japonsku otevřela sbírku na pomoc obětem. Výtěžek předá pobočce Armády spásy v Japonsku. Přispět lze zasláním SMS zprávy ve tvaru DMS ARMADASPASY na číslo 87 777 nebo převodem peněz na účet sbírky 475 335 533/0300, variabilní symbol 222.
Sbírku zahájil také Český červený kříž. Jeho složky již od pátku operují přímo v terénu, informoval Novinky. Dary mohou zájemci směřovat na účet 222826/5500, variabilní symbol 999.

Čtvrt miliónu lidí připravily živly o domovy. Po zemětřesení z pátku následovalo více než 140 dalších otřesů, které pokračovaly i v neděli. Nespočet mělo sílu 6 stupňů Richterovy škály.

V postižených oblastech se v obchodech  a na čerpacích stanicích tvoří fronty. Statisíce domácností jsou bez proudu. Nadále hrozí výbuch v jaderné elektrárně Fukušima 1, kde se v sobotu zřítila část budovy. Přehřívají se tam dva reaktory, které odborníci ochlazují mořskou vodou. [celá zpráva]

Americký list Los Angeles Times upozornil, že ale ani zemětřesení neotřáslo vybraným chováním Japonců.

Japonské úřady sdělily, že také na jaderné elektrárně Onagawa byl vyhlášen stav pohotovosti v důsledku zvýšené radioaktivity v oblasti elektrárny.

Foto: Toru Hanai, Reuters

S vyprošťováním mrtvých pomáhají záchranářům i vojáci.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Vlna tsunami zanesla do ulic měst i letadla.

Foto: Jo Yong-Hak , Reuters

Mrtvých v Japonsku stále přibývá.

Foto: Aly Song , Reuters

Ulice japonských měst připomínají obří skládku.

Foto: Kyodo, Reuters

Japonská města u pobřeží vypadají jako měsíční krajina.

Reklama

Související témata:

Související články

Letecké záběry vlny tsunami v Japonsku

Japonsko zasáhla v pátek ráno po zemětřesení velká vlna tsunami. Na některých místech byla vysoká až 10 metrů. Záběry ukazují, jak masa putuje mořem a naráží...

Výběr článků

Načítám