Hlavní obsah

ČT podává trestní oznámení kvůli policejní razii

Praha
Aktualizováno

Česká televize kvůli páteční razii Vojenské policie v budově ČT podává trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby, žádost na státní zastupitelství k přezkoumání postupu policejního orgánu a podnět Vrchnímu státnímu zastupitelství k přezkoumání postupu státního zástupce, uvedl v sobotním prohlášení mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Policisté odnášejí z budovy pytle s dokumenty zabavenými v kanceláři redaktora České televize Karla Rožánka.

Článek

„Vojenská policie použila vůči České televizi zákrok srovnatelný pouze se zásahem proti drogové mafii či osobám podezřelým z vraždy. Učinila tak přesto, že ve čtvrtek 10. března 2010 jim byla editorem vysílání dobrovolně vydána jedna z desítek existujících kopií neutajovaného materiálu Vojenského zpravodajství, a přesto, že příslušníci Vojenské policie věděli, že Česká televize nikdy neměla originální dokument,“ napsal Šticha. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas (ODS) označil páteční zásah Vojenské policie v sídle České televize (ČT) za neadekvátní a použitou formu za nepřijatelnou. Rozhodnutí ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), který odpovědné představitele Vojenské policie dočasně postavil mimo službu, má za správné. ČTK to dnes sdělil mluvčí vlády Jan Osúch.

Předseda vlády považuje zásah Vojenské policie v budově zpravodajství České televize za neadekvátní a je jeho formou znepokojen. Při akci byly použity jejímu významu neodpovídající prostředky, což je nepřijatelné
mluvčí vlády Jan Osúch

"Předseda vlády považuje zásah Vojenské policie v budově zpravodajství České televize za neadekvátní a je jeho formou znepokojen. Při akci byly použity jejímu významu neodpovídající prostředky, což je nepřijatelné," uvedl mluvčí.

Nečas podle něj mluvil s Vondrou o prošetření celé věci ještě v pátek v pozdních večerních hodinách, dál chce vyčkat na výsledek vyšetřování celého zásahu. "Premiér zároveň zdůrazňuje, že respekt k zákonům a soudním příkazům musí platit pro všechny, i pro pracovníky České televize," dodal mluvčí.

Televize žádá také vydání všech zabavených věcí redaktorů Karla Rožánka, Richarda Samka a Luboše Rosího. Policie odnesla z kanceláře velkou část předmětů a dokumentů osobního charakteru a o zabavených věcech vyhotovila velmi obecný záznam, ze kterého není ve všech případech patrné, o jaký dokument se jedná. Mezi materiály, které komando odneslo, byla i řada podkladů k závažným kauzám v české armádě a na ministerstvu obrany, uvedl Šticha.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Na snímku je pohled do kanceláře redaktora Karla Rožánka, kterou policisté prohledávali.

„Klademe si řadu otázek, na které budeme chtít znát odpovědi,“ říká generální ředitel České televize Jiří Janeček.

„Chceme vědět, proč například stejné komando nevtrhlo i do jiných médií, která disponují stejnými kopiemi onoho dokumentu, a čekáme, že bude vyvráceno vážné podezření, že tato akce byla pouhou záminkou, aby mohla Vojenská policie získat osobní a důvěrné předměty a dokumenty armádního zpravodaje Karla Rožánka," dodává Janeček.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Policisté nakládají pytle s dokumenty zabavenými v kanceláři redaktora České televize Karla Rožánka.

V pátek krátce před 19. hodinou vtrhli, bez jakéhokoliv varování, do budovy zpravodajství České televize ozbrojení příslušníci Vojenské policie v neprůstřelných vestách a kuklách.

Po půlnoci odvezli z jedné z kanceláří tři počítače, desítky kazet, záznamových disků a blíže nespecifikované množství dokumentů, které se vztahuji k práci novinářů na jiných tématech, podle ČT se některé z nich vztahovaly ke kauzám na ministerstvu obrany. Zabaveny byly také osobní věci včetně diářů, korespondence apod.

Anketa

Považujete zásah Vojenské policie v budově ČT za adekvátní?
Ano
16,6 %
Ne
83,4 %
Celkem hlasovalo 16151 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám