Hlavní obsah

Výbuch v jaderné elektrárně v Japonsku, vláda rozdá lidem jód proti radiaci

Aktualizováno

V jaderné elektrárně Fukušima 1 na severovýchodě Japonska, který byl nejvíce poškozen pátečním zemětřesením, se v sobotu zřítila část budovy reaktoru. Už předtím se v areálu ozval výbuch, jehož příčina zatím není jasná. Vláda bude obyvatelům rozdávat jód, který má zabránit poškození jejich zdraví vlivem radiace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V japonské jaderné elektrárně po výbuchu spadla střechaVideo: Reuters

 
Článek

Podle japonské televizní stanice NHK bylo při explozi několik zaměstnanců zraněno.

Japonská bezpečnostní agentura uvedla, že kryt reaktoru neutrpěl vážné škody, nicméně z nestabilního reaktoru unikla radiace. Vláda její rozsah neupřesnila, ale později uvedla, že míra radiace poklesla. Úřady budou obyvatelům rozdávat jodová tablety, které mají zabránit poškození jejich zdraví vlivem radiace. Podle agentury Kjodó byli ozářeni nejméně tři lidé.

Podle společnosti Tepco, která elektrárnu provozuje, výbuch nastal po (blíže neupřesněném) otřesu a vzápětí se částečně zřítily zdi a střecha. Tepco na svých webových stránkách označila havárii za velmi vážnou.

Prefekturu Fukušima navíc podle ruské televize v sobotu postihly další otřesy o síle šest stupňů Richterovy škály.

Foto: Reuters

Z jaderné elektrárny Fukušima 1 stoupá dým.

Japonské televizní stanice vyzvaly obyvatele pobřežních oblastí, a to i za již evakuovaným desetikilometrovým pásmem, aby se uzavřeli ve svých domovech a neotvírali okna. Pásmo bylo rozšířeno na okruh 20 kilometrů. Doporučují lidem chránit si dýchací cesty mokrými šátky a co nejvíce si zakrýt tělo, aby zabránili styku kůže se vzduchem.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve svém prohlášení sdělila, že to byla voda z přívalové vlny tsunami, co poškodilo dieselové generátory. Právě tyto generátory obvykle udržují v chodu chladicí systémy ve fukušimské "jedničce". Poslední bilance zemětřesení hovoří o 1800 mrtvých a pohřešovaných, mezi nimi nejsou podle sdělení českého velvyslanectví v Tokiu žádní Češi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Japonsko udeřilo silné zemětřesení, pobřeží zasáhla vlna tsunamiVideo: Reuters

V okolí elektrárny Fukušima 1 bylo podle agentury AFP naměřeno radioaktivní cesium. V jejím areálu byla podle sdělovacích prostředků také naměřena úroveň radioaktivity tisíckrát vyšší, než jsou běžné hodnoty, a v jejím okolí osmkrát vyšší.

Japonská jaderná agentura zároveň nevylučuje, že v jednom z tamních reaktorů by mohlo nastat tavení palivových tyčí kvůli výpadku chladicího média poškozeného zemětřesením. Problémy s chladicím zařízením ohlásila i druhá fukušimská jaderná elektrárna.

Foto: Reuters

Jaderná elektrárna Fukušima

Mluvčí energetické společnosti Tepco nicméně prohlásil, že tavení zatím nenastalo a společnost se snaží doplnit vodu do média na příslušnou úroveň, aby mohl být reaktor chlazen. Pokud by ale k tavení došlo, nikoho neohrozí, protože na 45 000 obyvatel v okruhu deseti kilometrů bylo již evakuováno.

Tepco už také dostala povolení k upuštění části radioaktivní páry, aby se snížil více než dvojnásobně vysoký tlak v havarovaném chladicím systému a předešlo se dalšímu poškození reaktorů.

Podle britských odborníků záleží zejména na tom, co vlastně výbuch poškodil. Profesor Paddy Regan řekl, že velký problém by byl, kdyby vybuchla tlaková nádoba, ale na to to nevypadá. "Kdyby vybuchla tlaková nádoba, která vlastně obsahuje veškeré jaderné palivo, (a právě to se stalo v Černobylu) pak by nastal ohromný únik radioaktivního materiálu. "Tak to z televizních záběrů nepůsobí," zdůraznil. Upozornil, že roztavení maličkého množství jaderného paliva v jádru reaktoru by nebylo překvapující.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry - vlna tsunami zaplavuje pobřežíVideo: Reuters

Problémy s chladícím okruhem na svých třech reaktorech ohlásila dnes i druhá jaderná elektrárna v prefektuře Fukušima, která leží v oblasti postižené zemětřesením a následnou přívalovou vlnou tsunami. Odtud žádný únik radioaktivity zaznamenán nebyl. Obyvatelstvo bylo evakuováno v okruhu tří kilometrů od elektrárny.

Podle japonské agentury pro jadernou bezpečnost dostane operátor i této elektrárny příkaz, aby vypustil určité menší množství radioaktivní páry do ovzduší, aby se snížil tlak v zařízení.

Tato jaderná elektrárna Fukušima 2 je asi 12 kilometrů vzdálena od Fukušimy 1; i její vedení už v sobotu dostalo příkaz k upuštění radioaktivní páry.

Elektrárny Fukušima 1 a Fukušima 2 leží severně od Tokia ve vzdálenosti asi 240 kilometrů.

Pro pět jaderných reaktorů v obou elektrárnách platí od soboty kvůli poruchám na chladicích zařízeních výjimečný stav.

Reklama

Související témata:

Související články

Letecké záběry vlny tsunami v Japonsku

Japonsko zasáhla v pátek ráno po zemětřesení velká vlna tsunami. Na některých místech byla vysoká až 10 metrů. Záběry ukazují, jak masa putuje mořem a naráží...

Výběr článků

Načítám