Hlavní obsah

Kalousek: Žádnou nahrávku z jednání šéfredaktorů nemám, mystifikoval jsem

Novinky, jim
Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve čtvrtek uvedl, že žádnou tajnou nahrávku z jednání šéfredaktorů tištěných médií nemá a ani neexistuje. Šéfredaktoři českých deníků a týdeníku v úterý sepisovali dopis vládě, v němž protestovali proti navýšení DPH na 20 procent u knih a tiskovin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek jim pak vzkázal, že má z jednání tajně pořízenou nahrávku, čímž vzbudil ve vydavatelských kruzích značný rozruch.

Média ve čtvrtek potvrzují, že o budoucnosti novin v úterý jednala a z porady vzešel také dopis adresovaný vládě, který už byl odeslán.

Čtyřiadvacet hodin poté se ozval šéfredaktorovi MF Dnes Robertu Čásenskému Kalousek a oznámil mu, že má tajně pořízenou nahrávku ze schůzky. Pohrozil mu prý také, že nahrávku zveřejní ve večerním pořadu ČT. Nicméně v rozhovoru pro Aktuálně.cz svou hrozbu vzal zpět a lakonicky poznamenal, že si tajnou nahrávku mají zveřejnit sami.

Ve čtvrtečním tiskovém prohlášení Kalousek nakonec popřel, že by jakoukoli nahrávku vlastnil, ale „kusé a neověřené informace“ se prý k němu donesly. Ty měly svědčit o tom, že „šéfredaktoři řady českých deníků se scházejí, aby koordinovali mohutnou mediální kampaň proti penzijní reformě, zejména pak proti sjednocování sazeb DPH, které by výrazně ovlivnilo zisk jejich vydavatelů. Abych si tuto informaci ověřil, dovolil jsem si v soukromém telefonickém rozhovoru celkem průhlednou mystifikaci vůči šéfredaktorovi MF Dnes Čásenskému.“

Média v šoku

Ten ve svém deníku neskrýval rozčarování z telefonického rozhovoru s Kalouskem, když ho ministr financí informoval o existenci nahrávky. Nechtěl mu prý ale sdělit, jak se k ní dostal, tvrdil jen, že ji získal náhodou. „Jsem v naprostém šoku, nikdy v životě jsem neslyšel o tom, že by byly štěnice či videokamery nasazeny přímo v redakci novin,“ citoval list Čásenského.

"Setkání šéfredaktorů bylo transparentní schůzkou. Krok ministra financí považujeme za naprosto neuvěřitelný útok na svobodu tisku," řekl Dalibor Balšínek, šéfredaktor Lidových novin. Na Kalouskovy domnělé praktiky si měl novinář stěžovat u šéfa vlády Petra Nečase (ODS) i na Hradě.

"Tisk sám útočí na svou svobodu"

„Z reakce Čásenského jsem si svoje informace nejen ověřil, ale získal i zajímavé podrobnosti z uskutečněné schůzky. To, že šéfredaktoři MF Dnes a LN v obavách před avizovaným zveřejněním nahrávky zahájili obrannou bubnovou palbu a soukromý telefonní rozhovor zveřejnili, už byl bonus, který jsem neočekával,“ vysvětloval svůj postup Kalousek.

Odmítl také slova o útoku na svobodu tisku. „V žádném případě jsem se nedopustil útoku na svobodu tisku. Je naopak na zváženou, zda skutečným útokem na svobodu tisku není řízení veřejné diskuze tak, aby byly upřednostněny zájmy vydavatelů novin, ve kterých diskuze probíhá,“ uvedl ministr financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám