Hlavní obsah

Nejbohatší člověk světa má přes bilión korun, Kellner je na 97. místě

Aktualizováno

Nejbohatším člověkem na světě je 71letý mexický podnikatel v telekomunikacích Carlos Slim Helú, jehož majetek se odhaduje na 74 miliard dolarů (asi 1,3 biliónu korun). Podle 25. výročního žebříčku boháčů amerického magazínu Forbes je na druhém místě 55letý zakladatel Microsoftu Bill Gates s 56 miliardami (981 miliard Kč) a na třetím 80letý investor Warren Buffett s 50 miliardami dolarů (asi 876 miliard Kč).

Foto: Profimedia.cz

Nejbohatší člověk světa podle magazínu Forbes Carlos Slim Helú

Článek

Nejbohatší Čech Petr Kellner je s odhadovaným majetkem 9,2 miliardy dolarů (přes 160 miliard korun) na 97. místě. Oproti loňsku se jeho majetek zvýšil o víc než půldruhé miliardy dolarů, ale v žebříčku se propadl o osm míst. V seznam jsou stejně jako loni i dva další Češi Zdeněk Bakala a Andrej Babiš.

Na 595. místě je podnikatel Bakala s dvěma miliardami dolarů (35 miliard korun) a na 1057. místě je Andrej Babiš s 1,1 miliardy dolarů (přes 19 miliard korun). Bakala byl loni na 838. místě s 1,2 miliardy dolarů, Babiš na 937 místě s jednou miliardou. Slovenští podnikatelé v seznamu nejsou.

Počet dolarových miliardářů na světě podle Forbesu za uplynulý rok zřetelně vzrostl, především v Asii. Také v Evropě superboháčů přibylo, zejména v Rusku. Lidí s majetkem nad jednu miliardu dolarů je v současnosti na zeměkouli 1210. Seznam dolarových miliardářů je letos téměř o 200 jmen delší než loni. Nejbohatší ale zůstávají ve srovnání s uplynulými roky stále stejní lidé.

"Seznam skýtá obraz světového hospodářství: už se zase zvedá, ale ještě ne všude," charakterizoval situaci Steve Forbes. Trendy jsou podle něj ale zřejmé - před deseti lety pocházela polovina miliardářů z USA, letos je to už jen třetina. Asie má v současnosti více miliardářů než Evropa. A hlavním městem superboháčů není New York, ale Moskva, uvedl Forbes.

Firmy nejbohatšího člověka světa podnikají v celé řadě oborů od stavebnictví, přes provozování řetězce obchodů a hotelů až třeba po výrobu ropných plošin. Skutečnými perlami podnikatelského impéria Slima jsou telekomunikační giganty Telmex a América Móvil. Podle kritiků je Slim monopolista, který profituje na výsadním postavení Telmexu, který v Mexiku provozuje 90 procent pevných telefonních linek.

Reklama

Výběr článků

Načítám