Hlavní obsah

Kosmický dříč Discovery ukončil poslední misi

Novinky, rei
Aktualizováno

Nejstarší a nejzcestovalejší raketoplán americké Národní agentury pro letectví a vesmír (NASA) Discovery zakončil ve středu svoji poslední, 39. misi, když na minutu přesně podle plánu v 17:57 SEČ přistál na kosmodromu na Mysu Canaveral. Po 27 letech v provozu raketoplán, jemuž přezdívají kosmický dříč, zamíří do muzea.

Článek

Discovery se vrátil od Mezinárodní vesmírné stanice ISS, kam v polovině února odstartoval s humanoidním robotem, jenž má posádce ISS pomáhat s jednotvárnými, ale i nebezpečnými činnostmi. Šest členů posádky Discovery během poslední mise také rozšířila stanici o víceúčelový modul a vnější plošinu.

Foto: NASA, Reuters

Discovery po posledním přistání v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě

Discovery byl prvním raketoplánem, který se úspěšně vrátil na Zemi po haváriích Columbia a Challengeru. Během 27 let v provozu téměř 60 000krát obletěl modrou planetu a vynesl do vesmíru 246 astronautů. Do kosmu v něm letěla i první pilotka, první Afroameričan či nejstarší astronaut. Raketoplán mimo jiné vynesl na oběžnou dráhu Hubbleův teleskop.

Discovery je prvním ze tří raketoplánů NASA, které míří „do důchodu“. V dubnu vzlétne naposledy do vesmíru Endeavour a o dva měsíce později Atlantis. NASA pak po 30 letech program ukončí.

Foto: NASA, Reuters

Poslední let Discovery k Zemi zachycený ze stanice ISS

Foto: NASA, Reuters

Raketoplán míří od ISS zpět na Zemi

Foto: NASA, Reuters

Posádka Discovery na jeho poslední misi s posádkou Mezinárodní vesmírné stanice ISS (v zeleném)

Foto: NASA, Reuters

Astroanut Steve Bowen při práci na ISS ve volném prostoru

Foto: Reuters

Discovery u ISS

Foto: NASA, Reuters

Discovery u ISS

Foto: Pierre Ducharme, Reuters

Start Discovery

Reklama

Výběr článků

Načítám