Hlavní obsah

Evropský parlament ušetří, má odpadnout zasedání ve Štrasburku

Novinky, rei
Štrasburk
Aktualizováno

Evropský parlament se dohodl na omezení svého působení ve Štrasburku. Ačkoliv unijní smlouvy stanovují, že poslanci ve francouzském sídle zasednou každoročně k dvanácti schůzím, v příštích dvou letech by měla jedna odpadnout tím, že se sloučí dvě zasedání. Mírná změna pomůže ušetřit milióny, pokud ji stejně jako v minulosti nenapadnou Francouzi.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský parlament ve Štrasburku

Článek

"Věřím, že jsme zatloukli první hřebík do rakve evropského stěhovacího cirkusu," citovala ČTK komentář britského konzervativce Ashleyho Foxe. „Zvítězil zdravý rozum nad formalismem a byrokracií,“ reagoval europoslanec za ODS Miroslav Ouzký, jehož konzervativní frakce ECR opakovaně prosazuje pouze jedno sídlo. Návrh podle Ouzkého tentokrát prošel, neboť bylo hlasování tajné.

Podpořilo jej 357 europoslanců pro změnu v roce 2012 a 356 pro rok následující. Proti jich hlasovalo 255 a 253, zdrželo se 41, respektive 35.

"Já jsem samozřejmě kolegy v tom návrhu podpořil, protože si myslím, že je dobré ušetřit, nicméně nesdílím jejich optimismus,“ řekl Novinkám europoslanec za lidovou frakci Jan Březina (KDU-ČSL) s tím, že podobné usnesení o sloučení dvou zasedání bylo už kdysi přijato a Francie ho následně napadla u soudu.

„Takže pokud se Francouzi podporovaní samozřejmě Německem, protože Štrasburk je symbolem německo-francouzského poválečného smíření, proti tomu postaví, tak s tím jde těžko hnout,“ doplnil Březina s tím, že vyjednání změny je podle jeho názoru na premiérech členských zemí v rámci Evropské rady.

Parlament mezi třemi městy

Schválená změna má přinést úspory v přepočtu stovek miliónů korun, zasedání ve Štrasburku každoročně přijde parlament na 200 až 250 miliónů eur (až šest miliard korun) navíc. Poslanci zasedají střídavě v Bruselu a Štrasburku, což s sebou kromě dodatečných nákladů nese dopad na životní prostředí s tím, jak se každých pár dní poslanci, úředníci a dokumenty přesouvají z jednoho sídla do druhého.

V parlamentu panuje velká shoda na tom, že by bylo vhodné zasedat pouze v jednom místě. Veškeré návrhy ale narážejí na odpor Francouzů. Povinné zasedání ve Štrasburku je právně ukotveno v zakládajících unijních smlouvách a Francie se dobrovolně parlamentu ve svém městě odmítá vzdát, protože jí to přináší vliv a ekonomické zisky. Finanční kompenzace naposledy před pár lety odmítl prezident Nicolas Sarkozy.

Už tak komplikovanou situaci stěžuje navíc skutečnost, že část zaměstnanců parlamentu působí ještě v Lucemburku.

Reklama

Výběr článků

Načítám