Hlavní obsah

Kyjevští poslanci hledají na Ukrajině Kaddáfího lány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Poslanci ukrajinského parlamentu se pustili do hledání zemědělských pozemků, které si údajně na Ukrajině pronajal libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Podle kyjevských médií může jít až o 100 000 hektarů půdy, o které se prý diktátor zajímal při své návštěvě na Ukrajině v roce 2008.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Předseda parlamentního zemědělského výboru Hryhorij Kaletnik dal podle kyjevského rozhlasu pokyn vedení ukrajinského katastrálního úřadu, aby bezodkladně záležitost prošetřil. "Mohu potvrdit, že informace o pronájmu koluje mezi politiky i veřejností," řekl novinářům Kaletnik.

Účet za pronájem měl prý libyjský vůdce vyrovnávat dodávkami ropy. Jednání o půdě pro Kaddáfího potvrdili i členové bývalé ukrajinské vlády, ale ke konečné dohodě podle nich nakonec nedošlo. "Jednalo se několik let, ale dál jsme se nedostali," komentoval spekulace bývalý ukrajinský vicepremiér Ivan Kyrylenko.

Spíš než s úrodnou černozemí dosud Ukrajinci osobu Kaddáfího spojovali s atraktivní blondýnou Halynou Kolotnyckou, která byla devět let jeho důvěrnicí a ošetřovatelkou. Po vypuknutí občanské války, která otřásá základy Kaddáfího čtyřicetileté vlády, se Kolotnycká přesunula do vlasti. S novináři odmítá hovořit, nicméně je přesvědčena, že libyjský vůdce krizi ustojí a ona sama se k němu do Tripolisu vrátí.

Chtěl pěstovat pšenici

Kyjevský rozhlas uvedl, že Kaddáfí, v jehož okolí se pohybovaly kromě Kolotnycké nejméně čtyři další ukrajinské zdravotnice, chtěl na Ukrajině pěstovat pšenici. Při své návštěvě v Kyjevě překvapil místní politiky prohlášením, že libyjský a ukrajinský venkov jsou si mimořádně podobné. Tehdejšímu prezidentu Viktoru Juščenkovi věnoval beduínský stan.

Reklama

Výběr článků

Načítám