Hlavní obsah

Klaus se postavil proti Havlovi, vojenský zásah v Libyi odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý prezident České republiky Václav Havel má za to, že v případě pokračování občanské války v Libyi bude nutný vojenský zásah západních zemí. Současný prezident a dlouholetý Havlův názorový oponent Václav Klaus s tímto postojem zásadně nesouhlasí, sdělil v pondělí.

Článek

Libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Havel označil za šíleného zločince, kterého je nutné odstranit.

Západ by se podle Havla měl poučit ze situace v bývalé Jugoslávii, kde se zásah proti Srbsku příliš dlouho odkládal. Havel to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN)

O Miloševičovi se čtyři roky debatovalo, ale opatrnická prodleva se nevyplatila, spustila naopak bezpočet hrůz.
Václav Havel

Havel listu řekl, že pokud se boje budou dále protahovat a Kaddáfí bude páchat další a další zločiny, bude zásah západních zemí nutný. "Může mít různou podobu. Od pomoci tamním povstalcům přes blokaci vzdušného prostoru po cílený atak na místa, kde se schovává Kaddáfí," uvedl Havel.

Havel listu řekl, že pokud se boje budou dále protahovat a Kaddáfí bude páchat další a další zločiny, bude zásah západních zemí nutný. "Může mít různou podobu. Od pomoci tamním povstalcům přes blokaci vzdušného prostoru po cílený atak na místa, kde se schovává Kaddáfí," uvedl Havel.

O Kaddáfím řekl, že ho celý svět měl za podivínského šaška. "A celý svět se mýlil. Ukázalo se, že to je šílený zločinec," konstatoval bývalý český prezident.

Poučení z Jugoslávie

Dodal, že západní země by se měly poučit ze situace v bývalé Jugoslávii, kdy se zásah proti Srbsku odkládal příliš dlouho.

"O Miloševičovi se čtyři roky debatovalo, ale opatrnická prodleva se nevyplatila, spustila naopak bezpočet hrůz," upozornil Havel. To bylo podle něj velké ponaučení, které by mělo vést k tomu, aby Západ v případě Libye jednal opravdu rychle, i kdyby jeho rozhodnutí bylo nyní nepopulární.

Nejfatálněji jsem s ním nesouhlasil v momentě, kdy chtěl bombardovat Bělehrad. A nesouhlasím s ním ani v této věci.
Václav Klaus

Klaus s Havlem nesouhlasí

S Havlovým názorem se neztotožňuje prezident Václav Klaus, který v pondělí připomněl, že rozdílný názor měl i na vojenský zásah v bývalé Jugoslávii. "A nejfatálněji jsem s ním nesouhlasil v momentě, kdy chtěl bombardovat Bělehrad. A nesouhlasím s ním ani v této věci," konstatoval prezident.

Klaus bude ČR v pátek zastupovat na mimořádném summitu Evropské unie, který se situací v severoafrické zemi bude zabývat.

S novináři prezident o Libyi mluvil při pondělním představení knihy Rok osmý bilancující jeho poslední rok v úřadu.

Nepokoje v Libyi začaly v polovině února. Kaddáfí, který je u moci přes 40 let, se stále odmítá vzdát moci a tvrdí, že bojuje proti terorismu. O víkendu prohlásil, že pokud povstalci v Libyi uspějí, zachvátí středomořský region islámská svatá válka.

Konflikt vyvolal humanitární krizi, jejíž důsledky nese hlavně Tunisko, kam prchly z Libye desetitisíce lidí. O intervenci se ve světě hovoří, britský premiér David Cameron o víkendu řekl, že nastal čas, aby Kaddáfí odešel.

Anketa

Jaký je váš názor na vojenský zásah v Libyi?
Souhlasím s Václavem Havlem, že v případě pokračování občanské války bude nutný vojenský zásah.
62 %
Souhlasím s Václavem Klausem, že by Západ v Libyi zasahovat neměl.
38 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28197 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám