Hlavní obsah

Kaddáfí bombarduje Brigu s ropným terminálem

Briga
Aktualizováno

Jednotky loajální libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu se i ve čtvrtek snažily dobýt přístavní město Briga na východě země. O město, u něhož se nachází hlavní ropný vývozní terminál Marsá al-Briga, se s povstalci přetahuje od středy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské záběry bojů u libyjského města Briga Video: Reuters

 
Článek

Kaddáfího síly původně Brigu dobyly v průběhu středečního dopoledne a na chvíli ovládly i ropný terminál, ale později ho opozice získala zpět. O Brigu se pak bojovalo po zbytek dne, přičemž byla zřejmě zasažena i nějaká část rafinérie, když se k nebi vyvalil oblak černého dýmu.

Foto: Právo

Ve čtvrtek Kaddáfího letectvo obnovilo bombardování, uvedla BBC. Podle některých zpráv se terčem náletů stalo letiště v blízkosti terminálu.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Libyjští povstalci na protiletecké hlídce

Povstalci hlásili též bombardování pozic v nedaleké Adžedábíji, která leží hlouběji na území ovládaném opozicí.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Ropný vývozní terminál Marsá al-Briga

Kaddáfí, jenž čelí třetí týden lidovému povstání, ztratil východ země před týdnem. Podle libyjské ligy pro lidská práva od propuknutí protestů přišlo o život 6000 lidí. V zemi údajně působí tisíce žoldnéřů z cizích zemí. Tři tisíce jich má být v Tripolisu a další tři tisíce v jeho okolí. Řídit je mají důstojníci ze sousedního Čadu. Organizace Amnesty International ve středu oznámila, že z Libye uteklo 150 000 lidí.

Foto: Reuters

Vzbouřenci v libyjském města Briga míří vstříc vládním vojskům

Soud chce Kaddáfího stíhat

Mezinárodní trestní soud (ICC) hodlá stíhat 10 až 15 představitelů režimu, kteří jsou podezřelí ze zločinů proti lidskosti. Žalobce Luis Moreno-Ocampo uvedl, že se zaměří hlavně na Muammara Kaddáfího a některé jeho syny, uvedla ČTK. Vyjádřil přitom přesvědčení, že na Kaddáfího bude brzy vydán zatykač.

Žalobce ICC už ve středu oznámil, že soud má dostatek podkladů pro to, aby mohl bezprostředně zahájit shromažďování důkazů.

"Rychlost má zásadní význam. Jedná se o velmi vážné zločiny, které se dále páchají," řekl žalobce k mezinárodnímu zatykači na Kaddáfího v rozhovoru, který dnes zveřejnil španělský deník El País. Vyjádřil přesvědčení, že důkazy pro žádost o zatčení libyjského lídra se podaří shromáždit v co nejbližší době.

Reklama

Výběr článků

Načítám