Hlavní obsah

USA přemisťují u Libye vojáky

Washington/Ženeva
Aktualizováno

Ministerstvo obrany USA v pondělí oznámilo, že v sousedství Libye přemisťuje svoje vojenské síly. Pentagon chce být připraven k případnému zásahu proti režimu Muammara Kaddáfího, bude-li pokračovat v zabíjení vlastního obyvatelstva.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pentagon oznámil, že vojska přemisťuje, aby „zajistil flexibilitu v případě přijetí rozhodnutí“. V blízkosti Libye se již nachází množství amerických vojáků na několika základnách v jižní Itálii.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová na zasedání OSN v Ženevě prohlásila, že americké jednotky by mohly být využity k dodávání humanitárního materiálu. Na Kaddáfího účet uvedla, že by měl složit účty za potlačování svého lidu. Kaddáfí podle ní najímá „žoldáky a hrdlořezy“ k útlaku vlastního obyvatelstva.

Britský premiér David Cameron v té souvislosti prosazuje stanovení bezletové zóny nad celou Libyí, aby neměl Kaddáfí možnost bombardovat oponenty ze vzduchu.

USA zmrazily účty s 30 miliardami

Ke Švýcarsku, které koncem minulého týdne Kaddáfímu a jeho rodině zablokovalo účty, se přidaly i USA. Americké ministerstvo financí oznámilo, že zmrazilo aktiva v hodnotě 30 miliard dolarů (přes půl biliónu korun), uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám