Hlavní obsah

Libyjci mě milují a zemřou pro mě, řekl Kaddáfí

Washington

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který v posledních dnech bojuje o přežití svého režimu zabíjením vlastního obyvatelstva, tvrdí, že ho Libyjci milují až za hrob. Řekl to v rozhovoru s reportérkou americké stanice ABC.

Článek

„Všichni mí lidé mě milují. Zemřeli by, aby mě ochránili,“ řekl Kaddáfí v rozhovoru s novinářkou Christiane Amanpourovou. Reportérka dodala, že si libyjský vůdce nepřipouští, že v ulicích jsou nepokoje.

Kaddáfí rovněž poskytl rozhovor BBC. Prohlásil, že jeho příznivci mají rozkaz nestřílet na útočící opozici v ulicích. Na dotaz, zda by opustil Libyi, se zasmál a řekl, že politici, kteří jej k odchodu vyzývají, ho zradili.

Kaddáfího čtyři desítky let trvající vláda se otřásá v základech. Násilnosti si vyžádaly nejméně tisíc mrtvých a ze země uprchlo 100 000 lidí. Vláda ztrácí kontrolu nejen nad městy, ale i ropnými a plynovými poli. Země zastavila vývoz ropy. [celá zpráva]

Podle televize Al-Džazíra Kaddáfí pověřil šéfa své rozvědky, aby jednal s povstalci na východě země, ale zároveň dal bombardovat muniční sklady v oblastech, které jsou pod kontrolou opozice, a sám se zřejmě dál zásobuje zbraněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám