Hlavní obsah

Starostové: Spolupráci s komunisty nezrušíme

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolupráci s komunisty na komunální úrovni rušit nebudeme, to radši opustíme stranu. Zhruba toto vzkázali starostové za ODS v Aši a Březové v Karlovarském kraji vedení občanských demokratů, které v pondělí jejich sdružení rozpustilo za to, že sedí v městských radách s lidmi z KSČM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V pondělí výkonná rada ODS rozhodovala o tom, jestli sdružením ve zmíněných městech sebere licenci. Obě dvě společně s dalšími 16 organizacemi o ni nakonec přišla.

„Prali jsme se za ně jako lvi, ale Březová i Aš licenci mít nebudou, mohou se odvolat k smírčímu výboru. Mrzí mě to,“ řekl Právu v pondělí krajský šéf ODS Jan Bureš.

„Postavím se k tomu jako chlap, ztráta licence pro mě znamená konec členství v ODS,“ uvedl pro Právo dlouholetý starosta Březové na Sokolovsku Miroslav Bouda.

ODS v Březové mohla vládnout sama

Právě Bouda, který patří k zakládajícím členům tamní ODS, své straně vyhrál několikatery volby. Naposledy loni v říjnu, a to s takovou převahou, že nepotřeboval nikoho jiného a ODS mohla ve městě vládnout sama.

Bouda ale do rady pozval všechny zvolené strany včetně komunistů, kteří nakonec mají v Březové křeslo neuvolněné místostarostky. Své rozhodnutí obhajoval tak, že v komunální politice na stranickém triku nezáleží, ale důležité jsou především schopnosti dotyčného.

V Aši jde zase čistě o pragmatické spojení. „Radní za KSČM je předseda tělovýchovné jednoty a město bude od ní přebírat majetek. Není členem KSČM, jen za ně kandidoval a některé body programu máme společné. Nemáme ani podepsanou koaliční smlouvu,“ uvedl už dříve starosta Aše Dalibor Blažek (ODS) s tím, že se odvolá ke smírčímu výboru.

Licenci dal dobrovolně

Starosta a radní za ODS teď zřejmě požádají zastupitele o znovuvyjádření důvěry. Sami pak asi zůstanou nezávislí.

V Chodově na Sokolovsku vyřešili obdobnou situaci před několika týdny, kdy radní za ODS už pro jistotu ze strany vystoupil.

V Chodově však radu dohromady nedávala ODS, ale vítězné Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí. To komunistům i občanským demokratům nabídlo po jednom křesle.

Reklama

Výběr článků

Načítám