Hlavní obsah

Bělorusko hrubě porušilo zbrojní embargo na Pobřeží slonoviny

– New York
Novinky, aš,BBC, Deutsche Welle, Bloomberg

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun svolal krizovou schůzku Rady bezpečnosti OSN, protože Bělorusko porušilo embargo na dodávky zbraní na Pobřeží slonoviny. Poslalo tři bitevní vrtulníky prezidentovi Laurentu Gbagbovi, který odmítá uznat porážku ve volbách.

Foto: Enrique Castro-Mendivil, Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Článek

Mluvčí generálního tajemníka uvedl, že má zprávy o tom, že Bělorusko dodává tajně tři vrtulníky Gbagbovi. Jeden byl dodán letecky už v neděli, další dva mají dorazit vzduchem, v pondělí.

„Je to vážné porušení embarga na Pobřeží slonoviny, která platí od roku 2004,“ řekl mluvčí. „Generální tajemník vyžaduje plnění zbrojního embarga, varuje dodavatele vojenského vybavení i pana Gbagba, že kvůli porušení embarga budou podniknuty adekvátní akce,“ dodal s tím, že Rada bezpečnosti může uplatnit sankce.

Vojáci OSN v současné době chrání vítěze těsných voleb Alassaneho Ouattaru.

Mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Andrej Savinyk obvinění ze strany OSN odmítl jako nepodložené.

Zemi hrozí občanská válka

Dodání vrtulníků jen zvýšilo nebezpečí občanské války. Už minulý týden Pan Ki-mun varoval, že se země dostala na její pokraj. Poprvé na její nebezpečí upozornil na Silvestra.

Situaci v zemi komplikuje etnické a náboženské rozdělení. Vládnoucí křesťané na jihu opomíjeli muslimský sever. V zemi navíc kromě několika kmenů žije hodně lidí z dalších zemí. Když byl Gbagbo u moci, hodně využíval nacionalismus a xenofobii.

Gbagbo tvrdí, že těsné výsledky voleb jsou neplatné, protože je Ouattara částečně zmanipuloval.

Veškeré nabídky k vyřešení krize, které zahrnovaly i uznání porážky z jeho strany, odmítal. Afričtí vyjednavači neuspěli, i když mu byl nabídnout azyl v zahraničí a garantováno, že nepřijde o majetek.

Minulý týden násilí v zemi vzrostlo, když Abidžan opustily čtyři hlavy sousedních afrických států.

V sobotu byl zničen vysílač zpravodajské agentury a televize RTI. Zaútočili na něj Gbagbovi příznivci zvaní Mladí vlastenci. Ti také údajně upalovali Ouattrovi příznivce zaživa nebo je zabíjeli.

Násilí si od voleb z 28. listopadu vyžádalo nejméně 315 lidských životů. Minulý týden bylo ohlášeno deset obětí. Z Abidžanu se minulý týden rozšířily násilnosti i do Janmusukry, kde jsou tři mrtví.

Přes 40 000 lidí bylo přesídleno a dalších 40 000 lidí už uteklo do Libérie.

Reklama

Výběr článků

Načítám