Hlavní obsah

Obama vyhlásil sankce proti Kaddáfímu a jeho vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v pátek vyhlásil, že Spojené státy uvalují jednostranné sankce na Libyi kvůli pokračujícímu násilí a nepokojům. Ty podle jeho slov představují zvláštní a mimořádnou hrozbu americké národní bezpečnosti a zahraniční politice. Oznámila to v sobotu agentura Reuters.

Článek

Důvodem sankcí proti libyjské vládě jsou násilné represe vůči lidovému povstání, Obama podepsal příkaz, jímž je zablokován majetek a transakce vztahující se k Libyi. Sankce jsou namířeny proti Kaddáfího vládě, členům jeho rodinného klanu. V prohlášení Obama uvedl, že jejich smyslem je naopak chránit jmění a prostředky, jež patří libyjskému lidu. V sankcích je jmenovitě uveden Kaddáfí a někteří členové jeho rodiny.

Obamovo prohlášení o sankcích přišlo poté, co z Libye byly bezpečně evakuovány stovky amerických občanů po několika dnech krveprolití, které zachvátilo celou Libyi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám