Hlavní obsah

Premiér mě podpořil, tvrdí Dobeš po jednání s Nečasem

– Praha • Aktualizováno
Právo, luk, rsk

Podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) mu premiér Petr Nečas (ODS) na středečním setkání vyjádřil podporu v kauzách kolem sledování e-mailů a rozdělování vysokých odměn pro podřízené. Dobeš to uvedl po jednání, na němž prý premiérovi vysvětloval, že jde o cílený útok.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Dobeš na dotaz novinářů, zda s premiérem mluvili o nejnovějších kauzách na ministerstvu školství, uvedl:  „Pro mě bylo příjemné se o tomto bavit a znát i pohled pana premiéra. Já jsem to nazval osobním útokem a i v tomhle jsme byli ve shodě. Jinými slovy odcházím odsud s důvěrou pana premiéra a s podporou pro to, co je teď důležité.“ Za klíčové označil státní maturity.

Podle Dobeše nešlo o setkání, kde by „někdo někomu říkal výtky“. „Nebavili jsme se o nějakých nedostatcích, ale o vizích a představách,“ poznamenal Dobeš.

Pokud jde o možnou výměnu náměstkyně za ODS Evy Bartoňové,  Dobeš uvedl, že se o personálních otázkách bavili pouze v obecné rovině.

Nečas: Bátora náměstkem nebude

Nečas po schůzce s ministrem školství rezolutně odmítl, že by se Ladislav Bátora, který v minulosti kandidoval za extrémistickou Národní stranu, mohl stát náměstkem.

„Na častý dotaz médií uvádím, že si nedovedu představit, že by se člověk s minulostí pana Ladislava Bátory stal náměstkem na ministerstvu školství. Takovou věc jako předseda vlády odmítám,“ uvedl Nečas v tiskové zprávě.

"Nemám z toho žádnou radost, vláda by na veřejnost měla vysílat jiné signály. Společnou odpovědnost však mají vlády za plnění programu. Co se týče jednotlivých osob a jejich problémů, tak za pana Vondru a pana Dobeše si plnou zodpovědnost nesou jejich politické strany," řekl Právu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Dobešův bývalý úředník podal trestní oznámení

Jinak to ale cítil Kalouskův stranický kolega Jan Vitula, který se rozhodl kvůli šmírování na ministerstvu podat trestní oznámení.

„Poté, co jsem zjistil, že se lidé ve vedení ministerstva pravděpodobně dopouštěli trestné činnosti, jsem nucen podat trestní oznámení,“ prohlásil bývalý Dobešův úředník Vitula, kterého ministr jako celou řadu jiných úředníků propustil.

Dobeš zbavil Vitulu funkce ředitele sekce čerpání z programu EU na základě auditu. Vitula napadl i Dobešovu personální politiku, údajný odklon od plnění koaliční smlouvy nebo jej nařkl z neinformovanosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám