Hlavní obsah

Strýcům týrané Drahušky hrozí za obzvláštní krutost šest let

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostivice

Budou nějak potrestáni? To je nejčastější dotaz čtenářů v alarmujícím případu šestileté Drahušky z Hostivic, kterou s největší pravděpodobností její dvacetiletí strýcové bili řemenem a klacky, vyháněli ji bosou na sníh a nutili ji chodit po žhavých uhlících.

Článek

„V tomto případě je možné obvinění z více trestných činů, ale nemělo by tam chybět obvinění z týrání svěřené osoby,“ řekl Právu pražský advokát Jan Černý.

„Vzhledem k tomu, že byla holčička týrána zvlášť krutým způsobem, může se trest pohybovat v horní hranici trestní sazby, tedy mezi pěti až šesti lety odnětí svobody,“ dodal.

Ředitelka Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičková vyjádřila obavu, že nepochopitelná krutost mladíků může pramenit z jejich vlastních prožitků z dětství.

„Takového jednání se dopouštějí lidé z patologického prostředí. Přinášejí si to ze své výchovy. Z toho, co například sami v dětství zažili,“ řekla.

Rodina týrání popírá

Babička-pěstounka (53) Drahušky týrání popírá. Tvrdí, že dívenka lhala a kradla, a proto šla za trest do Klokánku. K omrzlinám prý přišla, když se v jejich zchátralém rodinném domě rozbil kotel. Pěstounka dokonce tvrdí, že se dívence v Klokánku stýská a že pláče a chtěla by domů.

Takové vysvětlení, i kdyby pravdivé, je ale také alarmující už z toho důvodu, že v rodině kromě babičky a jejích dvou dospělých synů žije ještě osmiletá holčička, a dokonce i zhruba dvouleté dítě. Překvapivě tu bydlí i biologická matka Drahušky, které byla holčička ve dvou letech sociálním úřadem odebrána.

Ředitelku hostivického Klokánku Leonu Koutenskou slova babičky popudila. „Pochopitelně tato žena lže! Drahuška se zprvu úplně bála, aby si pro ni nepřišli. Trpěla kvůli tomu nočními děsy. Teď už získala jistotu, že ji nedáme, a vůbec o nich nemluví. Její babička za ní nebyla vůbec, byly tu tety a s těmi mluvit nechtěla. Jednou přišla matka a něco jí našeptávala. Nyní už je zakázán jakýkoliv kontakt do doby, než budou vypracovány znalecké posudky,“ reagovala.

Deníku Právo, které na případ jako první upozornilo, poskytlo komentář oddělení sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) v Černošicích, které má rodinu Drahušky na starosti a zatím ke kauze mlčelo.

„Prováděli jsme v rodině dohled nad výkonem pěstounské péče. Sama babička nám asi 17. ledna zavolala, že už o holčičku nechce pečovat. My jsme hned kontaktovali Klokánek a poté jsme pěstounce dali vědět. Ta ji do zařízení druhý den přivedla,“ řekla vedoucí OSPOD Liliana Voříšková.

Sociálka rodinu sleduje

Tím však práce sociálních pracovnic v této rodině zdaleka nekončí.

„Ano, je pravda, že v této sociálně slabé rodině je více dětí, takže vše šetříme dál. I dříve tam pracovnice chodily častěji, než zákon ukládá, tedy častěji než jednou za tři měsíce. Ale teď, jak situace vygradovala, se tím intenzívně zabýváme a kontrolujeme, jak péče o děti probíhá,“ dodala Voříšková s tím, že jsou si vědomi toho, že péče v této rodině není stoprocentní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám