Hlavní obsah

Věci veřejné zvažují nahradit ministra Dobeše

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Některým poslancům Věcí veřejných (VV) dochází s excesy ministra školství a místopředsedy véček Josefa Dobeše trpělivost. Strana za ním sice oficiálně stojí, ve VV se však začíná hovořit o tom, že by ho mohl nahradit exstarosta Litvínova za ODS a nynější poslanec za VV Milan Šťovíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš má problémy.

Článek

Nespokojenost se ozývá i z koaličních kruhů a od premiéra Petra Nečase (ODS), jenž bude ve čtvrtek s Dobešem mluvit.

„Dobeš má zatím podporu VV, ale poslanci začínají být nervózní z toho, co se objevuje v médiích. Jako velmi krajní varianta, o které však již někteří mluví, je vyměnit Dobeše za poslance Šťovíčka,“ řekl Právu zdroj z VV. Vystudovaný pedagog Šťovíček působil přes deset let jako ředitel základní a později střední školy.

„Od Dobeše se teď očekává jasný distanc od přešlapů a ujištění nejen VV, ale i veřejnosti, že to byly chyby, které se už nebudou opakovat,“ dodal zdroj.

Dobešovi láme vaz panika v úřadu kvůli ohlášenému propuštění stovek úředníků, ale hlavně řada kauz. Jde o statisícové odměny spolupracovníkům, pomoc ředitelce svého kabinetu Janě Machálkové při vypracování seminární práce, sledování e-mailů v resortu či možné jmenování bývalého člena extremistické Národní strany Ladislava Bátory náměstkem.

Dobešovy kauzy se provalily na veřejnost v době, kdy volební preference VV po prudkém pádu v letních měsících a na podzim začínají opět stoupat. V prosinci straně, která má ve štítu boj proti korupci, pomohl nekompromisní postoj při kauze exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Otázka je, nakolik se současné kauzy odrazí na preferencích.

Dobeš se na koberečku VV ocitl v úterý, poslanci se však s jeho vysvětlením zatím spokojili. Ministrovým největším kritikem byl sám předseda strany John, který odměnu pro Machálkovou označil za chybu. „Ministrovi Dobešovi jsem řekl, že se mi to nelíbilo. Já bych to neudělal, to říkám otevřeně,“ řekl.

V úterý se však naplno neprovalilo možné jmenování Bátory náměstkem a údajné sledování e-mailů na Dobešově ministerstvu.

Zlobí se i Nečas

Dobeš se zatím těší podpoře ministra dopravy a šedé eminence VV Víta Bárty, pro kterého před volbami pracoval ve firmě ABL. Johnova kritika vlastního místopředsedy však Dobešovu pozici oslabila mezi koaličními partnery.

Premiér Petr Nečas (ODS) se s Dobešem dnes setká a na přetřes jistě přijdou zmíněné kauzy. Předsedu vlády budou asi nejvíc zajímat zprávy o možné výměně Dobešovy náměstkyně Evy Bartoňové (ODS) za Bátoru. Podle Dobeše i vládního mluvčího Jana Osúcha však jde o dlouhodobě plánované setkání.

Nečas včera uvedl, že každý ministr nese manažerskou a personální odpovědnost za situaci ve svém resortu. „Pokud by se opravdu prokázalo, že někdo sledoval maily zaměstnanců a nezákonným způsobem je shromažďoval, byl by to protiprávní krok. Nad tím nejde mávnout rukou,“ podotkl.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka se Dobešovy kauzy mají probírat příští týden na jednání koaličních špiček. TOP 09 zejména dělají starosti zprávy o sledování e-mailů ministrova exnáměstka a šéfa jihomoravské topky Jana Vituly.

„TOP 09 je tím velmi znepokojena a zvažujeme další kroky, včetně podání trestního oznámení na neznámého pachatele. Ministr Dobeš je jedna věc, chceme si ale promluvit například o kauze pana Vondry,“ řekl Gazdík Právu.

K odvolání Dobeše včera opět vyzvala ČSSD prostřednictvím své stínové ministryně školství Vlasty Bohdalové. Podle ní jsou „praktiky fízlování“ nepřijatelné a ministr si plete svoji práci s bývalým angažmá v ABL.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám