Hlavní obsah

Útok nad Lockerbie nařídil osobně Kaddáfí, tvrdí jeho ministr

Stockholm

Útok na letadlo společnosti PanAm, které v roce 1988 rozmetala bomba nad skotským městečkem Lockerbie, nařídil osobně libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Ve středu to s odkazem na tvrzení ministra spravedlnosti, který Kaddáfího opustil v pondělí, napsal švédský bulvární deník Expressen.

Článek

„Mám důkaz, že rozkaz ohledně Lockerbie udělil Kaddáfí,“ řekl korespondentovi deníku Mustafa Abdel Džálil, aniž by uvedl, o jaké důkazy se jedná. Kaddáfí podle něj osobně instruoval Abdala Basata Muhammada Midžrahího, který byl za útok a zabití 259 cestujících a 11 dalších lidí na zemi, ve Skotsku odsouzen na doživotí.

„Aby to uchoval v tajnosti, (Kaddáfí) dělal všechno, co bylo v jeho silách, aby dostal Midžrahího ze Skotska zpět,“ řekl Džalíl s odkazem na předloňské vydání odsouzeného Libyjce do zpět do vlasti na základě lékařského posudku, že Midžrahí má rakovinu v konečném stadiu a  zbývá mu maximálně pár měsíců života, což se nepotvrdilo.

Foto: Danny Lawson, Reuters

Abdal Midžrahí nastupuje v Glasgowě do letadla, které ho dopravilo ve čtvrtek do vlasti.

Mluvčí švédského listu Alexandra Forslundová pro agenturu AP uvedla, že exministr spravedlnosti byl reportérem zpovídán v jednom velkém městě v Libyi. Z bezpečnostních důvodů místo neupřesnila. Džalíl oznámil svůj odchod z vlády v pondělí na protest proti násilnému potlačování protestů poté, co Kaddáfí nasadil proti demonstrantům žoldnéře a bojová letadla.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Ve středu libyjská média uvedla, že Kaddáfího opustil i ministr vnitra Abdul Fatáh Junís Abidi. Vůdce již nemá pod kontrolou východ země a jeho režim je na pokraji pádu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám