Hlavní obsah

Kaddáfí v projevu: Neodstoupím, zemřu tu jako mučedník

– Tripolis • Aktualizováno

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v plamenném hodinovém projevu v úterý večer oznámil, že neodstoupí. „Nikdy nemohu opustit svou zemi, zemřu na ní jako mučedník," řekl doslova. Uvedl také, že jeho země porazí Itálii i USA a povede celý svět v revoluci. „Vítězství přijde zítra," křičel. Nepokoje si podle posledních informací vyžádaly 300 obětí.

Článek

„To je moje země a země mých bratří,“ křičel v projevu vůdce, který se drží u moci už 42 let. Z nepokojů obvinil ostatní státy. Uvedl, že Libye bude vzdorovat tlaku a nikdy se nevzdá. "Nemáme žádnou moc kromě moci bránit svou zemi," zahrál v projevu na vlasteneckou notu.

Kaddáfímu se ale začal rozpadal vládní kabinet. Ministr vnitra Abdal Fatah Júnis Ubajdí podle televize Al- Džazíra oznámil, že opouští vládu a podporuje protesty. Vyzval armádu, aby se připojila k lidem. Soudí, že Kaddáfí nikdy neodstoupí. Buď spáchá sebevraždu nebo zemře.

Kaddáfí v plamenném uvedl, že není prezidentem země, takže nemůže podat demisi. Já jsem revoluční vůdce, řekl. Libye proto nakonec podle něj povede severoafrické země i Ameriku a celý svět.

„Všechny africké národy vzhlížejí k Libyi, všichni světoví vůdci vzhlížejí k Libyi. Protestující slouží ďáblu, chtějí vás ponížit. My chceme reagovat efektivně,“ sdělil ve svém projevu k zásahům, kterých se účastnily tisíce vojáků.

Že je situace v Libyi klidná tvrdil podle libyjské agentury v telefonickém rozhovoru i italskému premiérovi Silvio Berlusconimu. Itálie má z EU k Libyi nejblíže. Kaddáfí doporučil sledování státních médií, protože zpravodajství jinde je lživé a ovládají ho zrádci.

"Budu bojovat do poslední kapky krve," řekl Kaddáfí, za nímž se v televizním záběru objevil poničený interiér patrně některé z vládních budov. "My, Libyjci, jsme vzdorovali v minulosti Spojeným státům a Británii. Nevzdáme se," uvedl také. Označil se za "beduínského bojovníka, který přivedl Libyjce ke slávě".

Boje budou pokračovat od ulice k ulici, dokud nebude libyjská půda osvobozena
Muammar Kaddáfí v televizním projevu

Dodal, že demonstranti byli mladí lidé pod vlivem drog a že nepokoje byly iniciovány nepřáteli ze zahraničí, včetně USA. Mladí navíc jen okopírovali protesty z ostatních zemí., jde jen o malý počet teroristů, kteří v zemi útočí, řekl. Označil je též za žoldnéře, krysy a šváby. Reprezentují ani ne procento populace Libyjců.

Byli to reakcionáři, kteří se chtěli zmocnit ropného bohatství a připravit o ně lid, který rozhoduje i rozdělení peněz z ropy, uvedl v projevu. "Somálsko a Irák zničily stejné skupiny lidí," řekl a zmínil, že Libye se vyhnula al-Káidě. V mírně chaotickém projevu současně připomenul například to, jak postupoval Boris Jelcin při pokusu o převrat v Rusku.

Foto: Ho, Reuters

Muammar Kaddáfí při svém televizním vystoupení

Protesty v zemi začaly jako reakce na nepokoje v Tunisku a Egyptě. Tamní vůdci odstoupili a předali moc. Nepokoje spustila špatná sociální situace, především nezaměstnanost a vysoké ceny potravin. Například v Libyi je bez práce 30 procent lidí.

Kaddáfí: Zásahy budou pokračovat

Podle Kaddáfího budou zásahy pokračovat, i když tvrdil, že on násilí nepoužil: „Boje budou pokračovat od ulice k ulici, dokud nebude libyjská půda osvobozena,“ křičel. Vyzýval své příznivce, aby vyšli bojovat do ulic. "Když to bude potřeba, použijeme sílu v souladu s mezinárodním právem a libyjskou ústavou," řekl.

Vyzval mladé lidi z výborů, aby vyčistili Libyi dům po domu. Varoval, že pokud protesty neskončí, země upadne do chaosu, nebo ji budou okupovat Spojené státy.

Během projevu chvíli držel v ruce svou Zelenou knihu, kterou sepsal a která přibližuje jeho představu o revoluci, jakou uskutečnil v Libyi poté, co se před 42 lety chopil moci. Přitom pohrozil, že ti, kteří způsobili exploze násilí, budou popraveni. Zmínil, že vzbouřenci stříleli a odpalovali granáty z raketových granátometů. „Závěrečnou částí revoluce je občanská válka,“ hřímal.

Připustil nicméně, že učiní kvůli trvajícím nepokojům určité ústupky, které povedou k posílení pravomocí regionálních orgánů. Tvrdil, že již ve středu vzniknou nové lidové výbory a vedení městských radnic. Budou také ustaveny vyšetřovací výbory.

Kaddáfí ale čelí stále větší mezinárodní izolaci. Agentura AFP oznámila, že Libye se nesmí nadále účastnit zasedání Ligy arabských zemí.

Německá kancléřka Angela Merkelová byla projevem znepokojena. "Zprávy z Libye, které jsme měli včera a dnes, vyvolávají znepokojení a projev plukovníka Kaddáfího dnes odpoledne byl velmi hrozivý. Zejména proto, že vyhlásil válku vlastnímu lidu. Jestliže neskončí uplatňování násilí, Německo využije všech možností, jak zesílit tlak na Libyi.

Reklama

Výběr článků

Načítám