Hlavní obsah

Poslanci začali řešit Humlovu imunitu

Právo, ada, nig
Praha

Sněmovní mandátový a imunitní výbor zahájil v úterý řízení, na jehož konci může, anebo také nemusí být, souhlas s vydáním poslance VV Stanislava Humla. Policie podezírá Humla ze spáchání trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za který může být potrestán až dvouletým vězením.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dopravní expert Stanislav Huml a čerstvě zvolený poslanec VV

Článek

Aby ale mohla zahájit stíhání, musí poslance Sněmovna zbavit pro tento případ imunity. Podle šéfa mandátového a imunitního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) ale nelze předjímat, jak se výbor i celá komora zachová. A to bez ohledu na fakt, že Huml se za imunitu skrývat nehodlá a je ochoten se jí vzdát.

„Nebude platit automaticky to, že všichni budou hlasovat podle přání pana poslance Humla,“ prohlásil Tejc po jednání výboru. K tomu dodal, že Sněmovna rozhodne na své schůzi, která začíná 15. března. Výbor chce Humla vyslechnout příští týden.

Dnes se jeho členové shodli na tom, že budou od policie požadovat spis, aby se mohli s celým případem seznámit. Ačkoli poslanci nemohou posuzovat případnou vinu či nevinu svého kolegy, chtějí vyloučit, že by šlo o šikanu ze strany státních orgánů.

Týká se kauzy z roku 2009, kdy Huml vypracoval znalecký posudek k dopravní nehodě. Soudce ale označil posudek za účelový a manipulativní ve prospěch obžalovaného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám